Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nema dovoljan broj postrojenja za obradu i odlaganje opasnog otpada, a trenutno samo jedna hrvatska bolnica ima sve potrebne dozvole za zbrinjavanje i spaljivanje infektivnog otpada u posebnim pećima, iako svoj infektivni otpad spaljuje još desetak bolnica, upozorava pravna savjetnica Hrvatske liječničke komore Sunčana Roksandić Vidlička.


O složenosti problema dovoljno govori podatak da u pružanju zdravstvene zaštite godišnje u Hrvatskoj nastane oko 10.964 tone inertnog i opasnog medicinskog otpada, stoji u stručnom osvrtu autorice objavljenom u Liječničkim novinama.

Vezani članci Nada, pacijentica Potresni prizori i svjedočanstva pacijenata koji su proživljavali najgore trenutke u životu: ''Kada budem mogla, cijepit ću se, neću više nikoga slušati'' Pacijent zaražen koronavirusom na intenzivnoj njezi, ilustracija Pune se bolnice: U jedinicama za intenzivno liječenje popunjeno više od 80 posto kapaciteta oboljelima od koronavirusa

Oko 86 posto otpada čini tzv. inertni otpad - papir, staklo, ostaci hrane i sve ostale vrste klasičnog komunalnog otpada.

Opasni medicinski otpad čini oko 14 posto ukupnog otpada. Od toga oko 80 posto je infektivni otpad, a ostalo su oštri predmeti, patološki otpad, farmaceutski i kemijski otpad, citostatici i najzad, radioaktivni otpad na koji se primjenjuju posebni propisi.

Autorica napominje da infektivni otpad sadrži patogene biološke agense koji mogu izazvati bolesti u ljudi koji s njima dolaze u dodir.

Nepravilno postupanje s infektivnim otpadom predstavlja rizik za liječnike i medicinsko osoblje te pacijente, komunalne radnike i sve one koji mogu doći u dodir s opasnim tvarima.

Dosadašnje studije pokazuju da se za primjereno zbrinjavanje medicinskog otpada izdvaja premalo novaca, te upozoravaju na visoke troškove zbrinjavanja, nedostatak odgovarajućeg prostora, pa i nemar.

Autorica je uvjerena da je neodgovarajuće zbrinjavanje opasnog otpada, a u tom kontekstu i medicinskog otpada, jedan od najvećih problema zaštite okoliša u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju