Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska ne može zabraniti uvoz GMO proizvoda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša o problematici genetski modificiranih organizama (GMO) te stvaranju pretpostavki da Hrvatska bude zemlja slobodna od GMO-a istaknuto je kako se Hrvatska mora profilirati kao zemlja zdrave hrane, ali i upozoreno kako ulaskom u Europsku uniju RH ne može zabraniti uvoz i trgovinu nekih već dopuštenih vrsta GM kultura, čija je uporaba već sada dopuštena u EU.

Predsjednica Odbora Marijana Petir (HSS) naglasila je kako Hrvatska treba slijediti primjer zemalja poput Austrije i formirati GM slobodna područja (GM free zones), a koji su i pravno prihvaćeni u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ Jama Sovjak - 4 Crna jama FOTO U ovu jamu je 30 godina odlagan opasni otpad, čeka se sanacija: "Mještani i okoliš moraju biti sigurni tijekom radova"

Istaknula je pritom kako je 15 hrvatskih županija već na svojim skupštinama donijelo odluku da budu GMO free i da se bave eko-proizvodnjom, te se založila za suradnju s drugim državama i njihovim regijama kako bi se to ostvarilo odnosno kako bi se i u okviru europskog zakonodavstva zaštitili od GM kultura.

Mirela Holy (SDP) postavila je pitanje svrhovitosti današnje tematske sjednice budući da RH, kako je rekla, ionako mora prihvatiti EU direktive.

Petir ne dvoji u svrhovitost sjednice budući je, kako je istaknula, potrebno stvoriti zakonske mehanizme kako bi Hrvatska zaštitila svoje gospodarstvo (turizam, poljoprivreda) i stvorila uvjete za eko-proizvodnju.

I druge zemlje su uspjele u svojim nastojanjima da budu GMO free pa ne vidim razloga da to ne uspije i Hrvatska, rekla je Petir.

U raspravi na Odboru, u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kulture, zdravstva, predstavnici županija, nevladinih udruga (zeleni), te akademske zajednice rečeno je kako Hrvatska treba što više informirati javnost i jačati svijest o potrebi očuvanja okoliša, te kroz jačanje institucionalnog okvira podržavati ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.

Jagoda Munić iz Zelene akcije založila se za davanje državnih poticaja za ekološku proizvodnju i naglasila kako Hrvatska mora zauzeti čvrsta stajališta u pregovorima s Europskom unijom o GMO-u i ne popuštati. Dodala je da Hrvatska treba pojačati inspekcijski nadzor usjeva i hrane, kako se ne bi dogodilo da dođe do krijumčarenja sjemena za koje bi se kasnije utvrdilo da je GMO sjeme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene