Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum skoro neizbježan

'Hrvatska okupira slovenski teritorij'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija bi mogla za dlaku uhvatiti rokove za predaju ratificiranog protokola o pristupu Hrvatske NATO-u samo ako izvanparlamentarna Stranka slovenskog naroda (SSN) odustane od prikupljanja potpisa 40.000 birača za referendum o ulasku Hrvatske u NATO, izjavio je za emisiju 'Odmevi' šef katedre za ustavno pravo na ljubljanskom pravnom fakultetu Miro Cerar.

'Oni mogu odustati od prikupljanja potpisa ili se tijekom prikupljanja predomisliti i odustati, takvi su slučajevi u vezi s naknadnim zakonodavnim referendumom već bili zabilježeni', rekao je Cerar, ali je dodao da nitko njihovu inicijativu ne može pravno zaustaviti ako odluče nastaviti s referendumskom inicijativom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

>> MVPEI: Slovenija sada prejudicira granice

Ukoliko bi prikupili 40.000 potpisa onda bi referendum bio obvezan, a Slovenija ne bi imala važeći ratificirani protokol koji bi poslala depozitaru Atlantske povelje, SAD-u, i ulazak Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom summitu ne bi bio moguć, pojasnio je Cerar u večernjoj emisiji Slovenske televizije.

>> Učinit ću sve da ratificiramo protokol, iako kao zadnji

Premijer Borut Pahor najavio je u srijedu da će pozvati na razgovor u Ljubljanu predsjednika SSN-a Zdenka Vicenca Vinkova kako bi ga razuvjerio od namjere da nastavi s prikupljanjem potpisa za referendum, a Slovenska televizija objavila je da će do susreta vjerojatno doći u petak.

No, ishod je vrlo neizvjestan jer je Vinkov za Slovensku televiziju izjavio da on nije običan političar kao profesionalni političari u parlamentu koji su skloni 'kompromiserstvu' i da namjerava nastaviti s organiziranjem referenduma.

'Hrvatska ne može biti u Europskoj uniji i NATO-u kad okupira slovenski teritorij i more', rekao je za emisiju 'Odmevi' Vinkov. Dodao je da su mediji njegovu stranku koja je za referendum 'ignorirali', a posvećivali previše pažnje Marjanu Podobniku koji je od referenduma već odustao.

Obični slovenski domoljubi

'Mi smo obični slovenski domoljubi i nismo nacionalisti. Radimo za svoj novac, a ne kao profesionalni političari u parlamentu', rekao je Vinkov, ali nije odbacio mogućnost sastanka s Pahorom. Kako je pojasnio, sada je pravi trenutak da Slovenija riješi granično pitanje s Hrvatskom jer to neće biti moguće nakon što stupi na snagu Lisabonski ugovor Europske unije. Tada će se i odluke o proširenju donositi većinom a ne konsenzusom, pa Slovenija više neće moći blokirati Hrvatsku, pojasnio je Vinkov.

SSN je manje poznata stranka koja je na zadnjim parlamentarnim izborima kandidirala i za ulazak u parlament, ali je stvar propala nakon što je njezinog kandidata iz Maribora Andreja Šiška policija uhitila u studiju lokalne televizije dok se obraćao biračima tijekom kampanje. Tražili su ga zbog izbjegavanja sudskog poziva, a prije nekoliko godina sudilo mu se zajedno sa Zmagom Jelinčičem zbog jednog starog slučaja podmetanja eksplozivne naprave pod automobil. Jelinčič je na procesu nakon niza godina bio oslobođen, dok je Šiško proglašen krivim. Šiško je inače nekadašnji vođa mariborske navijačke skupine Viole.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene