Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro odbačena izjava

MVPEI: Slovenija prejudicira granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u srijedu navečer da odbacuje izjavu slovenskog parlamenta o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa u tijeku pristupa Hrvatske NATO-u, te da ju smatra 'neistinitom, pravno neutemeljenom i bez ikakvog međunarodno-pravnog učinka'.

Slovenski je parlament u srijedu popodne prihvatio izjavu u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge 'sporne točke' uzduž granice s Hrvatskom. 'Navode izložene u službenoj izjavi najvišeg zakonodavnog tijela Republike Slovenije odbacujemo, smatramo ih neistinitim, pravno neutemeljenim i bez ikakvog međunarodno-pravnog učinka', stoji u priopćenju MVPEI-ja objavljenom povodom usvajanja izjave. 

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

>> 'Učinit ću sve da ratificiramo protokol, iako kao zadnji'

>> Podobnik odustao od referenduma

MVPEI je priopćio da 'ovakva izjava opovrgava navode slovenske strane kako je Republika Hrvatska ta koja prejudicira granicu sa Republikom Slovenijom'. 'Također, ta izjava predstavlja kršenje stanja državne granice kakva je bila na dan 25. lipnja 1991. godine, kao i temeljnih dokumenata obiju država usvojenih na dan njihova osamostaljenja te Brijunske izjave o izbjegavanju incidenata na koju se poziva', dodaje se u priopćenju.

Spornu izavu slovenski je parlament prihvatio sa 65 glasova zastupnika, a protiv su bila četiri zastupnika Slovenske nacionalne stranke 'Tako iznesena stajališta slovenskog parlamenta ne ostavljaju prostor za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora kroz konstruktivni dijalog i tim više potvrđuju opravdano nastojanje Hrvatske da se to pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, kao što je to dogovoreno na sastanku predsjednika hrvatske i slovenske vlade u kolovozu 2007. na Bledu', priopćio je MVPEI.

MVPEI je u priopćenju dodao da će 'nakon detaljne analize izjave slovenskog parlamenta, hrvatska Vlada predložiti Hrvatskom saboru prijedlog za daljnje postupanje'. Spornu izavu slovenski je parlament prihvatio sa 65 glasova zastupnika, a protiv su bila četiri zastupnika Slovenske nacionalne stranke .

Spomenuta izjava trebala je biti razlogom da se odustane od inicijativa da se pristupni protokol Hrvatske za ulazak u NATO, što ga je slovenski parlament velikom većinom ratificirao u početku prošlog tjedna, ospori na referendumu. Slovenska pučka stranka i predsjednik udruge 'Zavod 25. lipnja 1991.' Marijan Podobnik izjavili su da na temelju prihvaćene izjave u parlamentu odustaju od aktivnosti koje bi dovele do obveznog raspisivanja tog referenduma.

No Stranka slovenskog naroda (SSN), manja izvanparlamentarna stranka iz Maribora koja je također sudjelovala u prikupljanju početnih potpisa za spomenuti referendum, objavila je u srijedu navečer da izjavom prihvaćenom u parlamentu nije zadovoljna te da će nastaviti prikupljati potpise za referendum.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene