Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Seizmološka služba vapi za pomoć.


Voditelj službe otvoreno nam je progovorio da je stanje loše te da se iz godine u godinu samo pogoršava.
Stari aparati, a zbog nedostatka novca ne mogu postaviti ni nove donirane. Žale se na nadležno Ministarstvo znanosti koje im, kažu, odgovara šutnjom. Hrvatska se nalazi na trusnom području, a Seizmološka služba u lošem stanju. Voditelj Vlado Kuk žali se da nema dovoljno opreme, a ni novca za održavanje postojeće. 'Mi u ovom času imamo u pogonu svega osam seizmografa, od nekih trideset seizmografa, koji bi trebali biti na području cijele Hrvatske u pogonu, dakle daleko smo od toga', ističe Kuk.

Vezani članci Sisak nakon potresa Pljačkaju se stanovi u potresom razorenoj Baniji: Policija objavila što su kradljivci sve odnijeli iz zgrada u Sisku Potres, ilustracija Nakon snažnog potresa jačine 8,2 stupnja na Aljaski uslijedilo još sedam značajnijih podrhtavanja: Sirene upozoravale na tsunami, stanovnici napustili svoje domove

Nedostaje i akcelerografa, aparata za bilježenje jačih potresa, a polovica od 16 postojećih je zastarjela. Voditelj nam pokazuje i četiri donirana seizmografa, koji stoje neiskorišteni jer nema novca za njihovo postavljanje. Hrvatska je danas, kaže, najgora u regiji. 'Slovenija je uspostavila jednu od najmodernijih seizmoloških mreža na području Europe, oni imaju u pogonu 27 seizmografa, Albanija ih ima preko 10, Crna Gora 14, dakle zaostajemo, eto to je najblaža ocjena', kaže Kuk.

Nadležno Ministarstvo znanosti ove godine smanjilo im je ionako mali proračun. 'Pri donošenju odluke o preraspodjeli proračunskih sredstava prioritet je nažalost bio sačuvati radna mjesta i osigurati isplatu plaća, što uključuje i plaće g. Kuka i njegovih suradnika u Seizmološkoj službi. Unatoč tome, za materijalne troškove Seizmološke službe u proračunu je ove godine ipak predviđeno oko dvjesto tisuća kuna. Međutim, ukoliko dođe do daljnjeg rezanja proračunskih sredstava, i taj će se iznos gotovo sigurno biti smanjen', rekli su nam iz Ministarstva znanosti.

Seizmološka služba daje prve informacije o potresu, i još važnije, prateći slabije potrese djeluju preventivno, od protupotresnog graditeljstva do procjene ugroženosti pojedinih regija. Uz manjkavu opremu kakvu imaju, ne mogu biti dovoljno precizni.