Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi i teško dostupni

Hrvatska: Na godinu stotinu ispitivanja lijekova na ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz nekoliko europskih zemalja, novo cjepivo protiv Alzheimera testirat će se i na pacijentima u Hrvatskoj.

Pacijenti tako pristaju biti dijelom skupih istraživanja, a sve da bi dobili najnovije skupe lijekove. Nakon što je saznao da ima karcinom bubrega i pluća, Dragan Prcać je pristao da ga se testira na novi lijek. Kaže da ga nije bilo strah.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

U Hrvatskoj se u prosjeku svake godine odobrava stotinu kliničkih ispitivanja na ljudima. Nakon što prođu Središnje etičko povjerenstvo, konačnu dozvolu daje Ministarstvo zdravstva.

'Može se reći da su pacijenti adekvatno zaštićeni jer se pri odobravanju kliničkog ispitivanja provjerava protokol kliničkog ispitivanja, plan ispitivanja, provodi se sve ono što vodi zaštiti pacijenata', kaže prof. dr. sc. Igor Francetić, internist i klinički farmakolog.

Od istraživanja lijeka, pa do njegovog konačnog korištenja u prosjeku prođe 14 godine. Farmaceutske kompanije na to troše milijune, a pogreške skupo plaćaju.

'Istina se na kraju uvijek sazna i svaka ozbiljna farmaceutska firma nastoji podatke transparentno prezentirati', kaže dr. Francetić.

Od posljednjih 40 kliničkih ispitivanja bolnice su zaradile 860 tisuća eura. Najteže je pacijentima koji su zbog bolesti često prisiljeni pristati na testiranja. Prije nego što stave potpis na takozvani informirani pristanak, i postanu dijelom istraživanja, pacijenti ga moraju dobro pročitati. A na ruku im, uvjeravaju nas stručnjaci, idu i strogi hrvatski propisi koji su moguće manipulacije sveli na minimum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene