Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska: Lani od predoziranja umrlo 85 ovisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je lani od predoziranja preminulo 85 ovisnika, pri čemu je najčešći uzrok smrti bilo predoziranje heroinom (27 ovisnika), a slijede predoziranje opijatima (17 ovisnika) i metadonom (17 ovisnika), objavljeno je u stručnom osvrtu u "Liječničkim Novinama".

Heroinska ovisnost više ne raste epidemijski, tvrdi voditeljica Službe za prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dr. Marina Kuzman, a prenosi Borka Cafuk u članku posvećenom problemu ovisnosti u hrvatskom društvu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Jedni za druge - 1 Prebacivanje odgovornosti Spornom odlukom diskriminiraju bivše ovisnike koji rade s djecom. Majka policajka: "Upravo je to bio razlog zašto smo izabrali ovu udrugu" Ivana Šmit HRVATSKA NA RUBU Ima smrti koje smo mogli izbjeći: "Struka je ispala žrtveno janje loših političkih odluka"

Prema najnovijim podacima UN-ovog Odjela za droge i kriminal, procjenjuje se da u svijetu ima oko 200 milijuna ovisnika o psihoaktivnim drogama, odnosno oko pet posto svjetske populacije u dobi od 15 do 64 godine starosti.

U Hrvatskoj, pak, protekle je godine u svim službama za prevenciju ovisnosti o opojnim drogama i izvanbolničko liječenje registrirano 66.716 posjeta.

Po podacima HZJZ-a, u nas je liječeno 6.128 muškaraca i 1.300 žena, od čega najveći broj u dobi od 25 do 29 godina starosti.

Prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom je mjestu još uvijek Istarska županija s 525 ovisnika na 100.000 stanovnika. 

Slijede Zadarska županija s 492 liječena ovisnika, te
Zagreb s 440 ovisnika na 100.000 stanovnika.

Kuzman napominje da je kod nas svega 0,5 posto heroinskih ovisnika zaražen HIV-om a taj se niski postotak već godinama bitno ne mijenja. 

Međutim, upozorila je, čak 46,2 posto ovisnika bilo je zaraženo
hepatitisom C, a 15,5 posto hepatitisom B.

'Pametni' lijek za heroinske ovisnike u fazi registracije

U Hrvatskoj je u tijeku registracija "pametnog" lijeka za heroinske ovisnike - Suboxona, kojeg ovisnici neće moći zlorabiti jer njegovim ubrizgavanjem u venu nastupa apstinencijska kriza.

Američki lijek Suboxon uz aktivnu supstancu buprenorfin, koja
smanjuje želju za opijatima, sadrži i naloxon, koji je opijatski
antagonist, a zbog njegovog brzog dolaska u mozak prilikom fiksanja ovisnik upada u krizu, rekao je voditelj Referentnog centra za ovisnosti o drogama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Slavko Sakoman.

Uzima li se tableta Suboxona propisno, ispod jezika, apsorbira se aktivna tvar koja ima poželjni učinak u smislu smanjenja želje za opijatima i apstinencijske krize.

Terapija Suboxonom, zbog nemogućnosti njegove intravenske zlouporabe, mogla bi značajno smanjiti rizik od različitih infekcija kao što su HIV ili hepatitis, smatra Sakoman.

Za razliku od metadona, buprenorfinom se pacijent ne može
predozirati. 

Ako je pacijent primio adekvatnu dozu buprenorfina a potom se ufiksao s heroinom, heroin neće djelovati, dok u slučaju
miješanja metadona i heroina može doći do predoziranja i smrti.

Ispitivanja su pokazala da je odvikavanje buprenorfinom tri puta kraće nego metadonom, a i krize su puno blaže.

Buprenorfin duže djeluje pa je pacijent "stabilan" 48 sati, dok se kod metadona djelovanje smanjuje i prije isteka 24 sata. 

Osim toga, djelovanje buprenorfina čini mozak bistrijim i stimuliranijim za mentalne aktivnosti, a utvrđen je i njegov blagi antidepresivni učinak.

Zbog niza prednosti, Suboxon se ovisnicima može davati "na ruke" u dozama za tjedan dana, dok se metadon, zbog rizika zloporabe, mora izdavati u dnevnim dozama.

Sakoman očekuje da će se Suboxon, koji je u širokoj primjeni u Europskoj uniji i SAD-u, iduće godine naći i na besplatnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dodaje međutim da, iako će biti na prvoj liniji farmakoterapijskog liječenja, Suboxon ipak neće u potpunosti potisnutu dosadašnju metadonsku terapiju, jer neki ovisnici bolje reagiraju na metadon.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 24.000 heroinskih ovisnika, od čega ih je četvrtina u Zagrebu, a slijede Split, Zadar, Pula i Rijeka.

Prošle je godine u sustavu medicinskog liječenja i tretmana
terapijskih zajednica registrirano oko tisuću novih ovisnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene