Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković o Poglavlju 23

'Hrvatska ispunjava mjerila i provodi reforme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska radi na ispunjavanju mjerila i provođenju reformi iz poglavlja 23 kako bi završila pregovore u lipnju, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković pred sastanak s veleposlanicima zemalja članica EU-a.

Jandroković je dodao da uz to Hrvatska radi i na diplomatskom planu kako bi informirala kolege iz Europske unije o svemu što se čini u cilju dovršetka pregovora u lipnju

'Današnji sastanak nastavak je onoga što smo započeli prije tri tjedna kada smo na taj izravan način počeli informirati predstavnike zemalja članica o napretku u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), o svemu što hrvatska Vlada poduzima kako bi ispunila mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i naravno kroz to završila pregovore u lipnju', rekao je.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV - 1 Malenica za Dnevnik Nove TV Što misli o nezapamćenom potezu ustavnih sudaca i ima li Vlada povjerenje u europske tužitelje? "Ne vidim u čemu je problem što je Frka-Petešić pisao DORH-u" Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

>> Hrvatsko pravosuđe impresioniralo Britance

Dodao je da osim tih 'domaćih zadaća - ispunjavanja mjerila i provođenja reformi', Hrvatska radi i na diplomatskom planu. 'Upravo nakon sastanka ja odlazim u Berlin na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Bit će tamo naravno i puno kolega iz EU-a s kojima ću isto tako razgovarati o završetku pregovora', rekao je.



Podsjetio je da se u utorak održava međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj će Hrvatska, kako je rekao, zatvoriti još dva poglavlja pristupnih pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta.

Također je za drugi tjedan najavio zajednički dolazak dvojice ministara vanjskih poslova, slovačkog Mikulaša Dzurinde i austrijskog Michaela Spindeleggera. 'Doći će zajedno kako bi na taj način dali snažnu poruku, snažnu potporu Hrvatskoj o završetku pregovora i ulasku u EU', rekao je Jandroković.

Ministar Bošnjaković, koji se prije sastanka s veleposlanicima zemalja EU-a u Ministarstvu pravosuđa sastao s britanskim kolegom Kennethom Clarkeom, rekao je kako je od zadnjeg susreta s veleposlanicima Hrvatska predala prvo izvješće EK-u o tome što je učinila u poglavlju 23.

Smanjen broj slučajeva na općinskim sudovima za 14.000

'Učinila je jako puno u svim segmentima i svim mjerilima, posebno vezano uz neovisnost pravosuđa, nova imenovanja sudaca, državnih odvjetnika, funkcioniranju novog Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća'.

Istaknuo je da je važno reći, vezano uz akcijski plan za rješavanje velikog broja neriješenih sudskih predmeta, da je Hrvatska u samo tri mjeseca ove godine broj od 84.000 slučajeva na svim općinskim sudovima u RH starijih od tri godine uspjeli smanjiti za 14.000. 'Svaki dan donosi nove aktivnosti i ispunjenje neke nove zadaće koju smo si postavili', dodao je Bošnjaković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene