Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor najavila imenovanje

Šimonović: Bošnjakoviću najvažnija budućnost pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će potpisati odluku o razrješenju ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

Najavila je također da će Hrvatskom saboru uputiti prijedlog da novi ministar bude dosadašnji državni tajnik u ministarstvu Dražen Bošnjaković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jandroković o Poglavlju 23 'Hrvatska ispunjava mjerila i provodi reforme' Slika nije dostupna Svima nejednako Sindikat: Ministarstvo diskriminira službenike zatvorskog sustava

'Danas ću potpisati odluku o razrješenju ministra pravosuđa Šimonovića i poslati u Sabor prijedlog za potvrdu novog ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića', kazala je Kosor na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka u Ministarstvu pravosuđa.

Očekuje da bi Sabor o tome mogao raspravljati već ovaj tjedan.

Ministar Šimonović idući tjedan odlazi u New York na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN za ljudska prava, a premijerka Kosor mu je zahvalila na odličnoj, djelotvornoj suradnji te čestitala 'na velikom uspjehu i putu koji je pred njim'.

Istaknula je zadovoljstvo što Šimonović svoj mandat završava u trenutku kad je otvoreno Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava) kao i sva druga poglavlja u pregovorima s EU, a to je bila i jedna od tema sastanka. 'Razgovarali smo o tome kako zatvoriti Poglavlje 23, o mjerilima za zatvaranje', dodala je premijerka.

Zaključili smo da su ta mjerila teška, zahtjevna, ali da svako možemo ispuniti i počeli smo raditi na tom poslu, izvijestila je i navela kako se razgovaralo i o izradi novog Kaznenog zakona i drugim pravosudnim temama.

Kosor je uvjerena da će jednako dobro surađivati i s Bošnjakovićem koji je 'bio desna ruka ministru Šimonoviću'.

'Vjerujem da ćemo vrlo brzo moći konstatirati da je posao na izradi i ispunjavanju mjerila za Poglavlje 23 završeno, a isto tako da ćemo odraditi veliki posao koji je još pred nama vezan uz racionalizaciju sudova i smanjenje broja neriješenih predmeta, a koji je uspješno započet u mandatu ministra Šimonovića', istaknula je Kosor.

Šimonović je ocijenio kako je u 20 mjeseci njegova mandata ostvaren značajan napredak u pravosuđu. 'Za ministarstvo pravosuđa nije dovoljno da ima ministra koji zna svoj posao, nego se mora raditi o podršci na najvišoj razini i o dobrom timu i tu, ne bez razloga, gledam u kolegu Bošnjakovića', rekao je.

'Protiv organiziranog kriminala postignuti značajni rezultati'

Istaknuo je kako je mjesto preuzeo u trenutku kada se, kako je rekao, govorilo da Zagreb ne smije postati Bejrut, a u međuvremenu su u borbi protiv organiziranog kriminala postignuti vrlo značajni rezultati, od ustroja antikorupcijske vertikale do najnovijeg sporazuma sa Srbijom koji se odnose na regionalnu borbu protiv organiziranog kriminala. U borbi protiv korupcije 'nedodirljivih više nema, a to ima velik utjecaj na ugled zemlje i njezino gospodarstvo', dodao je Šimonović.

Kazao je da je Bošnjakovića predložio jer vrlo dobro poznaje pravosudni sustav, a otklonio je i dvojbe oko Bošnjakovićeve stranačke pripadnosti. 'Dileme oko stranačke pripadnosti meni nema jer znam da je Bošnjakoviću najvažnija budućnost pravosuđa i potpuno sam siguran da će uspješno voditi ministarstvo', rekao je.

'Ministarstvo pravosuđa čeka puno posla'

Zahvalivši na ukazanom povjerenju, Bošnjaković je kazao kako ministarstvo tijekom ljeta čeka puno posla i da će se truditi biti 'ministar kontinuiteta jer Vlada je donijela jasnu strategiju reforme pravosuđa'.

Na pitanje novinara premijerka Kosor demantirala je da je dobila pismo australskog Hrvata Branka Kakarića koji Bošnjakovića sumnjiči za utaju poreza u razdoblju od 2001. do 2008. Bošnjaković je pak kazao kako ga se sumnjičilo za sukob interesa, ali da je nadležno povjerenstvo utvrdilo da sukoba interesa nije bilo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene