Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša kvaliteta mora

Hrvatska ima 3 CRVENE TOČKE na Jadranu: Pogledajte gdje su...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na čitavom Jadranu postoje svega tri crvene točke, odnosno plaže s nezadovoljavajućom kakvoćom mora.

Plaža u Pinezićima na otoku Krku i dvije plaže u Banjolu na otoku Rabu jedine su točke na Jadranu čija je kvaliteta mora ocijenjena nezadovoljavajuće. Uzorci su uzeti na 917 mjesta na Jadranu, a samo tri crvene točke predstavljaju tek 0.33 posto i nisu razlog za opću zabrinutost.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Slika nije dostupna Uz Cipar i Maltu Hrvatska po kvaliteti mora među prve tri zemlje u EU

Radi se o plaži Petrac na Rabu, Uvali padova 3 na Rabu te plaži u Pinezićima.

Hrvatska već 25 godina prati kvalitetu mora i među prve tri je zemlje u Europi po čistoći mora za kupanje.

Ovo niste znali o moru u Hrvatskoj

'U posljednje četiri sezone kakvoća mora za kupanje bila je izvrsna ili dobra na čak 99 posto točaka mjerenja. Naša je obaveza raditi na tome da takvo stanje očuvamo i taj potencijal pretvorimo u održivi rast i razvoj, posebice u turizmu. To je naše i europsko strateško opredjeljenje i zato aktivno sudjelujemo u Uniji za Mediteran i pripremamo morsku strategiju koja će biti donesena sljedeće godine', istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović još u svibnju.

U ispitivanju za 2013. uzorci mora uzeti su sa 913 točaka na 779 plaža u sedam priobalnih županija. Ocjenom izvrsno ocjenjeno je čak 879, odnosno 96 posto uzoraka. Njih 20 ocijenjeno je dobrim za kupanje, a osam uzoraka dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Od ukupno 913 uzoraka njih šest, odnosno 0,66 posto, ocijenjeno je nezadovoljavajućim za kupanje.

U odnosu na 2013. godinu, broj crvenih točaka se prepolovio, a nadamo se da će već iduće godine Jadran biti bez ijedne crvene točke.

Detaljne podatke o okakvoći mora možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene