Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisno ispitivanje

Ovo niste znali o moru u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najlošije je ocijenjena kvaliteta mora oko dva autokampa u Kaštelanskom zaljevu te u autokampu Stupica u Medulinu.

Hrvatska već 25 godina prati kvalitetu mora i među prve tri je zemlje u Europi po čistoći mora za kupanje, istaknuo je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

Naglasio je da se kvaliteta mora mjeri na oko 900 točaka, te da je na njih 99 posto izvrsna i dobra kvaliteta mora. Hrvatska je u top tri zemlje u Europi, uz Cipar i Maltu, čime se zadržala u samom europskom vrhu gdje se nalazi već godinama.

'U posljednje četiri sezone kakvoća mora za kupanje bila je izvrsna ili dobra na čak 99 posto točaka mjerenja. Naša je obaveza raditi na tome da takvo stanje očuvamo i taj potencijal pretvorimo u održivi rast i razvoj, posebice u turizmu. To je naše i europsko strateško opredjeljenje i zato aktivno sudjelujemo u Uniji za Mediteran i pripremamo morsku strategiju koja će biti donesena sljedeće godine', izjavio je Zmajlović na konferenciji za novinare.

U ispitivanju za 2013. uzorci mora uzeti su sa 913 točaka na 779 plaža u sedam priobalnih županija. Ocjenom izvrsno ocjenjeno je čak 879, odnosno 96 posto uzoraka. Njih 20 ocijenjeno je dobrim za kupanje, a osam uzoraka dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Od ukupno 913 uzoraka njih šest, odnosno 0,66 posto, ocijenjeno je nezadovoljavajućim za kupanje.

Što se tiče konačne ocjene o kakvoći mora, odnosno ocjene od 2010. do 2013., ocjenom izvrsno ocjenjeno je 96,93 posto točaka ispitivanja, ocjenom dobro 1,97 posto, zadovoljavajuće 0,77 posto i nezadovoljavajuće 0,33 posto točaka ispitivanja.

VIDEO Hrvatska je turistima sve privlačnija, a ovo je totalni HIT!

Ministar Zmajlović naglasio je da je morski okoliš dragocjena baština i iznimno važan i vrijedan resurs Hrvatske te da je pod ekološkom mrežom 'Natura 2000' 16,60 posto morskog teritorija, a na moru se nalazi ili je s njim povezano osam nacionalnih parkova i parkova prirode. Istaknuo je da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je među prva tri razloga odabira Hrvatske kao destinacije priroda i očuvani okoliš te da je zato važno da se takva priroda i očuva.

'Da bi to tako ostalo, da bismo i dalje koristili more kao resurs moramo poduzeti sve da ga zaštitimo', poručio je ministar.

Pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac rekla je da su vrlo rijetki primjeri kakvoće mora za kupanje ocijenjeni nezadovoljavajuće, te je spomenula tri najgora - dva su u Kaštelanskom zaljevu i to su dva autokampa, a razlog za to je da unatoč izrađenom kanalizacijskom sustavu ti objekti na njega nisu spojeni. Treći je autokamp Stupice u Medulinu, koji još uvijek nema izrađen kanalizacijski sustav.

Ministar Zmajlović je pojasnio da su glavni uzrok onečišćenja otpadne vode koje dolaze s kopna i da upravo zato niz projekata zaštite Jadrana i pročišćavanja otpadnih voda doprinose poboljšanju stanja morskog okoliša.

Rekao je da su to konkretni primjeri gdje će se izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kvaliteta mora i stanje morskog okoliša poboljšati. Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene