Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da, moguće je

Hrvatska ima mora kao u priči, ali uvozi 4 puta više soli nego što je proizvede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog visokih temperatura i dugotrajne suše, uranila je ovogodišnja berba soli.

U ninskoj solani, gdje se bere ručno, upravo zbog vrućina očekuju odličan urod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima i svoj festival Tko bi rekao da ćemo ovo pretvoriti u turistički adut... Slika nije dostupna Nastao na soli Bugarski arheolozi: Otkrili smo najstariji europski grad!

Da bi nastala bijela slana brda najpotrebnija je snaga berača soli. U ninskoj solani ovih dana užarile su se i lopate. Na +35 beračima nije nimalo lako. Znojna čela "pod zvizdanom" i naporan fizički rad pretvaraju polja solane u tvornicu pod vedrim nebom.

U bazenima u kojima morska voda isparava, ostaju kristali soli. Sve je trebalo početi kroz 2 tjedna, ali vruće ljeto bez kišnog razdoblja početak ovogodišnje berbe pomaknulo je već na početak srpnja.

Ako kroz ostatak ljeta ne bude kiše, berba bi mogla potrajati sve do početka rujna.

Imamo mora kao u priči, ali jadranske soli nemamo dovoljno. Lani smo proizveli 50 tisuća tona soli za razne svrhe, ali smo i uvezli 4 puta više. Većinom je riječ o stranoj jeftinijoj soli koja predstavlja konkurenciju domaćoj. A to što nam količine proizvedene iz Jadranskog mora nisu dostatne, dijelom je i stvar loših navika.

Prosječan Hrvat na dan unese 16 grama soli, a preporučena količina je 5 grama. Dakle, 3 puta više. Sva sol iz Jadranskog mora baš zato bez problema pronalazi put do tržišta. Svu sol iz ninske solane već sad očekuje dobar plasman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene