Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin i srpski ministar pravde Zoran Stojković dogovorili su sklapanje sporazuma kojim bi državna odvjetništva međusobno razmjenjivala cjelovite spise s dokazima u predmetima ratnih zločina.


Nakon ustupanja dokaza, svaka zemlja bi procesuirala takav zločin u svojoj državi, a druga bi država, ako bi zaključila da je postupak proveden sukladno zakonima te države, obustavljala postupak kao presuđen, rekla je nakon sastanka ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Vezani članci Nasilje, ilustracija Rukama i nogama udarao trudnu ženu i prijetio joj, napao još jednu osobu udarivši je staklenom čašom u glavu Svađa / Ilustracija Rekla mužu da puši k***c pa prenoćila u policiji i dobila 45 dana zatvora

Ministrica je pojasnila da Hrvatska Srbiji i obrnuto neće ustupati suđenja, nego dokaze. "Nakon što država provjeri da se postupak vodio kao što bi bilo i u matičnoj zemlji, onda odlučuje hoće li u svojoj zemlji zaključiti slučaj", rekla je ministrica.

Srpski ministar pravde rekao je da bi se tim sporazumom tehnički odredila suradnja dvaju odvjetništava, ustupanje predmeta i omogućavanje izvođenja dokaza.

"Postigli smo suglasnost, sporazum je dobar i on će riješiti ovo pitanje", rekao je Stojković. Dodao je da je njegovo ministarstvo dalo suglasnost i da bi sporazum mogao biti potpisan prije kraja godine.

Hrvatsko i srpsko ministarstvo pravosuđa dogovorili su takav način suradnje budući da obje zemlje imaju ustavne odredbe koje brane izručivanje svojih građana u druge zemlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju