Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen nastavak pregovora

Hrvatska i Slovenija suglasne da se ne slažu glede Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Slovenija u srijedu su u Zagrebu ponovno zaključile da se ne slažu oko interpretacije instituta 'zastoja' u provedbi memoranduma dviju zemalja u vezi Ljubljanske banke, a uz izraženu hrvatsku spremnost da se ide i na arbitražu u vezi s tim pitanjem, najavile su i nastavak razgovora o toj temi.

Memorandumom iz ožujka definirane su četiri stvari: da će se pitanje prenesene devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci riješiti u sklopu ugovora o sukcesiji, da će se u postupcima pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke zatražiti zastoj, da neće biti novih tužbi i da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

'Naše glavne razlike su u točci 2, u razumijevanju instituta zastoja i uloge jedne i druge strane u institutu zastoja, osiguravanju zastoja i interpretaciji toga instituta', rekla je novinarima hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem.

>>
Josipović: Hrvatska ne krši memorandum sa Slovenijom

Hrvatska je strana spremna i za arbitražu u vezi s tim pitanjem. 'Otvoreni smo i za mogućnost arbitraže', rekla je Pusić i objasnila da u rješavanju pitanja u okviru sukcesije sve sljednice odlučuju konsenzusom, a u arbitraži se strane obvezuju poštovati odluku arbitra.

Slovenska strana zastoj interpretira kao prekid postupka i rješavanje pitanja u sklopu sukcesije, a hrvatska kao privremeni zastoj od maksimalno dvije godine.

Pusić je nedavno izjavila da je u pregovorima uoči potpisivanja memoranduma slovenska strana bila upoznata sa svim zakonskim odredbama koje se tiču toga pitanja, a ministar Erjavec u srijedu je rekao kako se za njegova sudjelovanja u pregovorima nije spominjala mogućnost zamrzavanja postupka na dvije godine.

Ne riješi li se se stvar u te dvije godine, strahuje Slovenija, hrvatski bi sudovi mogli nastaviti postupke, rekao je Erjavec. 'Ako se o tome i razgovaralo, bilo bi dobro da se to i napisalo u memorandumu', rekao je Erjavec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Slika nije dostupna Poruka bivšeg ministra Erjavec: Janša potpisao ono što sam dogovorio s hrvatskom ministricom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene