Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica
Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hrvatska je u ponedjeljak dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu, Hrvatski je sabor na tu dužnost, na četiri godine, imenovao Zlatu Hrvoj Šipek.


Za izbor Zlate Hrvoj Šipek glasalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv.

Vezani članci Rada Borić i Andrija Jarak - 2 Rada Borić o obnovi Zagreba nakon potresa: "Grad Zagreb ima skoro 5000 svojih stanova, a jedva je 20-ak izdvojio za te ljude" Karolina Vidović Krišto Vidović Krišto i dalje odbija staviti masku, Reiner je bezuspješno upozoravao: "Hvala vam na preporuci"

"Čestitam joj i želim uspjeh u radu", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Za Hrvoj Šipek Vlada se odlučila nakon razgovora sa šestero kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Njezinim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u koje je ispražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Hrvoj Šipek godinama je vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima. U DORH-u je od 2000. godine, a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirana je za arbitražne postupke.

Sabor je Ivanu Jakir-Bajo, glavnu državnu rizničarku i pomoćnicu ministra financija, imenovao novom viceguvernerkom Hrvatske narodne banke (HNB), ona tu dužnost preuzima 1. srpnja.

Zdravka Vukića imenovao je ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a Igora Vulju zamjenikom ravnatelja Agencije.