Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povijesni dan

Hrvatska danas slavi Dan državnosti: Znate li što obilježavamo?

Dan državnosti u Hrvatskoj obilježava se 30. svibnja kada je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor i kada je potvrđena njegova povijesna uloga.

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti, 34. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. Od 2019. godine Dan državnosti se obilježava na ovaj datum te je neradni za većinu građana Republike Hrvatske.

Uoči prvog zasjedanja Sabora veliki broj zastupnika prisustvovali su svetoj misi u zagrebačkoj katedrali na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Pritom je kardinal Franjo Kuharić izrazio želju u budućnost hrvatskog naroda s moralnim, kulturnim i ekonomskim napretkom.

Sabornica je 30. svibnja bila premala za sve zastupnike i goste. U radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta.

Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsjednika Izvršnog vijeća izabran je Stjepan Mesić, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Znate li da imate pravo na odštetu za autosjedalicu? Čeka vas borba s osiguravateljem, a ovo je način da dobijete novac

"Bio je to doista velik događaj: Vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici", zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu mandata, njih 207 od 351, imao je HDZ, dok je druga stranka po veličina bio Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena koji je imao 107 mandata. Koalicija narodnog sporazuma imala je 21 mandat, Srpska demokratska stranka pet dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

U prvom sazivu Sabor donese su povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti kao i o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Ovaj savez Sabra radio je nešto duže od dvije godine i dobio je i Božićni Ustav.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene