Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski povjerenik za poljoprivredu

'Hrvatska će izaći iz CEFTA-e, ali brinut ćemo da zadržite te odnose'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski seljaci bi ulaskom u Europsku uniju na godinu iz europskih fondova trebali dobivati 700 milijuna eura.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos otkrio je da najviše mogu očekivati mali proizvođači. U 'zrcalu' europske politike - hrvatsko selo čeka 700 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

'Moj je čvrsti stav da se što prije hrvatski poljoprivrednici prilagode, nauče i poduče novom sustavu i shvate sve prednosti, to će lakše usvojiti novi sustav potpora koji je dobar', rekao je Ciolos. 'Projekti za koje se seljaci mogu prijaviti su svi oni koji se odnose na razne investicije, modernizaciju gospodarstva, poljoprivredno-prehrambeni sektor, infrastrukturu ruralnih područja, a za to se projekti trebaju i izraditi', dodao je europski povjerenik za poljoprivredu.

>> Ostala bez posla pa uspjela s ekološkom proizvodnjom povrća!

Poljoprivredna politika će se mijenjati u korist manjih proizvođača. 'U reformi koju radimo naglasak je na problematici malih gospodarstava, poljoprivredno-prehrambeni sektor, infrastrukturu ruralnih područja, a za to se projekti trebaju i izraditi', izjavio je Ciolos. Ulaskom u Uniju Hrvatska izlazi iz CEFTA-e, a pravila igre se mijenjaju. 'Europska komisija sklapat će sporazume sa zemljama CEFTA-e, a Hrvatska kao članica Europske unije ravnopravno će sudjelovati u donošenju svih odluka i to na način da se zadrži ono što je najbitnije za Hrvatsku, a to su tradicionalni komercijalni odnosi s CEFTA-om', rekao je Ciolos.

No, odnosi prema Uniji su takvi da hrvatsku svinjetinu još ne možemo izvoziti. Povjerenik poručuje - razdvojite svinje. 'Bitno je da se zadovolje svi strogi uvjeti kontrole koji se odnose na virus svinjske kuge', rekao je. Pod povećalom je i novac iz Fondova pa projekte treba raditi na vrijeme i što pažljivije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene