Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski seljaci bi ulaskom u Europsku uniju na godinu iz europskih fondova trebali dobivati 700 milijuna eura.


U razgovoru za Dnevnik Nove TV europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos otkrio je da najviše mogu očekivati mali proizvođači. U 'zrcalu' europske politike - hrvatsko selo čeka 700 milijuna eura.

Vezani članci Kiša u Slavoniji spasila poljoprivrednike - 3 Čeka li nas najesen poskupljenje hrane? Kukuruzu je cijena skočila 100 posto: "Ako ode meso gore, bit će revolucija" Slika nije dostupna Interes je golem: Na raspolaganju im stoji 900 milijuna kuna

'Moj je čvrsti stav da se što prije hrvatski poljoprivrednici prilagode, nauče i poduče novom sustavu i shvate sve prednosti, to će lakše usvojiti novi sustav potpora koji je dobar', rekao je Ciolos. 'Projekti za koje se seljaci mogu prijaviti su svi oni koji se odnose na razne investicije, modernizaciju gospodarstva, poljoprivredno-prehrambeni sektor, infrastrukturu ruralnih područja, a za to se projekti trebaju i izraditi', dodao je europski povjerenik za poljoprivredu.

>> Ostala bez posla pa uspjela s ekološkom proizvodnjom povrća!

Poljoprivredna politika će se mijenjati u korist manjih proizvođača. 'U reformi koju radimo naglasak je na problematici malih gospodarstava, poljoprivredno-prehrambeni sektor, infrastrukturu ruralnih područja, a za to se projekti trebaju i izraditi', izjavio je Ciolos. Ulaskom u Uniju Hrvatska izlazi iz CEFTA-e, a pravila igre se mijenjaju. 'Europska komisija sklapat će sporazume sa zemljama CEFTA-e, a Hrvatska kao članica Europske unije ravnopravno će sudjelovati u donošenju svih odluka i to na način da se zadrži ono što je najbitnije za Hrvatsku, a to su tradicionalni komercijalni odnosi s CEFTA-om', rekao je Ciolos.

No, odnosi prema Uniji su takvi da hrvatsku svinjetinu još ne možemo izvoziti. Povjerenik poručuje - razdvojite svinje. 'Bitno je da se zadovolje svi strogi uvjeti kontrole koji se odnose na virus svinjske kuge', rekao je. Pod povećalom je i novac iz Fondova pa projekte treba raditi na vrijeme i što pažljivije.