Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatin: 'Vjerujem da se Šimac u sukobu interesa našao nehotično'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je danas da nakon anonimne prijave protiv predsjednika Visokog trgovačkog suda Srđana Šimca neće pokretati "daljnje postupke", jer vjeruje njegovom objašnjenju da se u sukobu interesa prije dvije godine našao nehotično.

"Nemam razloga posumnjati u Šimčevo objašnjenje, tim više što odlukom nitko nje oštećen", izjavio je Hrvatin , nakon što je jutros od predsjednika Visokog trgovačkog suda dobio pismeno očitovanje o anonimnoj prijavi koja je, osim Vrhovnom sudu, podnesena i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenuta istraga Vinka Cetinski ostaje u pritvoru, Hrvatin tražio uništavanje podataka Slika nije dostupna Razišao se od Anteje Šimac Petar Ćiritović: Moja ljubavna veza je završena

Po jučer objavljenim tvrdnjama hrvatskih medija Šimac se prije dvije godine našao u sukobu interesa, jer je kao član vijeća Trgovačkog suda presudio u korist splitske tvrtke u suvlasništvu njegova oca i brata.

Zakon nalaže da suci ne smiju odlučivati o predmetima povezanima s njihovim srodnicima, a Šimac tvrdi da bi se svakako izuzeo da je znao kako je u sporu tvrtka u vlasništvu članova njegove obitelji.

U pismenom očitovanju predsjedniku Vrhovnog suda Šimac ističe da je kao član sudskog vijeća u donošenju sporne odluke sudjelovao "bez saznanja i svijesti".

"Pretpostavljam da je sutkinja izvjestiteljica u svom izlaganju nehotice propustila izreći naziv tvrtke te je odmah započela izvještavati o meritumu ove izvanparnične stvari", stoji u očitovanju.

Šimac smatra da je to moguće zbog opsega posla, kao i činjenice da su se u donošenju odluke članovi vijeća tek suglasili s prijedlogom sutkinje izvjestiteljice. Dodaje kako imena tvrtke nema niti na zapisniku o vijećanju koje je potpisao, dok konačni nacrt odluke nije potpisao, budući su to učinile sutkinja izvjestiteljica i predsjednica vijeća.

"Moram se složiti s kolegom Šimcem da propust nije učinjen kako bi se pogodovalo bilo kojoj od stranaka u tom sporu, a na to jasno upućuje pravilnost i zakonitost donesene odluke, kazao je Hrvatin.

Stoga smatra da nema potrebe za "daljnjim koracima" poput pokretanja stegovnog postupka pred Državnim sudbenim vijećem (DSV), što kao predsjednik najvišeg pravosudnog tijela ima ovlasti učiniti.

No, o anonimnoj prijavi mora odlučiti i USKOK u kojem danas nisu željeli govoriti o ovom slučaju.

"S ničim nećemo izlaziti u javnost, tim više što je riječ o anonimnoj prijavi", kazala je glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene