Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedva spajaju kraj s krajem

Hrvati u kaosu Venezuele: ''Dođe vam osoba na vrata i kaže da nije dva dana ništa jela''

Hrvati u Venezueli (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvati u Venezueli (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hrvati u Venezueli (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Venezueli živi oko 6000 Hrvata. Kada su se iselili, ta je zemlja za njih bila ono što je danas mnogima Irska ili Njemačka. Provjerili smo kako sada žive.

Posjetili smo dom obitelji Hrgetić u venezuelanskom Caracasu. Gospođa Đurđa tu je stigla sa 17 godina. Počela je raditi u očevoj trgovini i činilo joj se da je našla raj na zemlji.

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

''Za svoju prvu plaću sam mogla kupiti 16 pari najboljih cipela, mogla sam kupiti 800 kila šećera, 800 litara mlijeka'', priča Đurđa.

No danas nije ni blizu tako. S 81 godinom, i dalje je primorana raditi. Uz svoju, prima i mirovinu pokojnog muža. ''S jednom mirovinom mogu kupiti tri kile šećera'', slikovito objašnjava Đurđa.

Sudbinu građana Venezuele trenutačno dijeli oko 6000 Hrvata koji tamo žive. Jedno od mjesta koje ih okuplja jest i Hrvatski dom u Caracasu.

Među njima je i jedna profesorica na fakultetu. Pokazuje svoje obiteljske uspomene i objašnjava: ''Ja trebam pomoć od svijeta, od Caritasa ili od koga god bilo, da mogu preživjeti. Pomoć dobivam od svog sina koji je morao otići odavde, da može raditi, da ima posao. Zato sam ja još živa.''

Jaz između siromašnih i bogatih golem je, a prizori na ulicama često su nezamislivi.

''Kad se ovdje sve zatvori, svi Venezuelanci, djeca, odrasli ljudi, idu i otvore vreće od smeća i jedu što ima unutra. Od toga živi Venezuela, tako živimo i mi ovdje'', rekla je Ankica, iseljenica iz Hrvatske.

''Dođe vam osoba na vrata i kaže da nije dva dana ništa jela. Kad je dijete bolesno, to dijete umre jer nema tu antibiotika, nema lijekova, nema ništa'', govori Đurđa.

U zemlji u kojoj su cijene dvostruko više nego u Hrvatskoj, a plaća šest dolara – ne preostaje im ništa drugo nego nadati se.

''Ne mogu zamisliti da sutra može biti lošije nego danas, mada sam se uvjerila u životu da je to tako, ali ne dam se. Uvijek mislim da će Venezuela ići naprijed i Venzueli će opet osvanuti sunce... i ona će krenuti, nevjerojatno'', smatra Đurđa.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene