Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušimo loše rekorde

NAMIRNICA U KOJOJ NEMAMO MJERU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto pet, pojedemo 12 grama na dan!

Maslinovo ulje i dalmatinsku prehranu istaknuo je u četvrtak ministar Siniša Varga kao dobitnu kombinaciju za zdrav život. Ministar je promovirao preporuke i posebnu brošuru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu projekta koji je osmislila premijerova supruga Sanja Musić Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne prestaje zabrinutost Radioaktivna voda u oceanu: Kinezi panično kupuju sol u trgovinama, predsjednik Južne Koreje objavio što je jeo za ručak Slika nije dostupna dogovarao fiktivne poslove USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva: Oštetio je HZZO za više stotina tisuća kuna?

Hranu za ljeto brošurom je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. No, trebalo bi je ovakvu jesti cijelu godinu, cijeli život i najsličnija je mediteranskoj prehrani: manje peći, više kuhati.

A primjerice u soljenju Hrvati nemaju mjeru. Inače, zadovoljavajuće je 5 grama soli na dan.

DOZNAJEMO Tko je zadužen za kontrolu hrane koja ulazi u Hrvatsku?

'Prosječni građanin Hrvatske na dan pojede 12 grama, unosi se kroz razne prehrambene artikle, a ono što je najgore od svega jest da smo broj jedan u Europi po dosoljavanju hrane bez da smo je uopće okusili', ispričao je Varga.

Kako bi izlučili taj silni natrij potreban je kalij kojeg ima u rajčicama, bananama, narančama, grožđicama, i orašastim plodovima. Sadrže vitamin E i selen koji je vrlo važan upravo u ovo vrijeme povećanog izlaganja suncu jer štite od slobodnih radikala koji se pojačano oslobađaju kod sunčanja.

Naravno, sve treba jesti u umjerenim količinama, pa i voće. Obrok voća je jedna marelica, jedna nektarina. Ako pojedemo četiri puta više od toga, pojeli smo svoju dnevnu dozu. Možda riba manje veseli nego kobasice i ćevapi, ali veselilo bi Ministarstvo zdravlja kad bi ovakvom masovnom prehranom uštedjelo na lijekovima za srce, tlak, dijebetes i karcinom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene