Hrvatska još uvijek više hrane uvozi nego što izvozi. Pogotovo svinjetinu.


Rasli su i uvoz i izvoz hrane u prvih devet mjeseci prošle godine. Izvoz je rastao za 19 posto, a uvoz za 9. Razlika je, u novcu, 789 milijuna dolara. Ali, nažalost, u korist uvezene hrane.

Vezani članci Proizvodimo pšenicu, uvozimo kruh (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska ima višak pšenice, zbog suše će biti tražena roba u inozemstvu Slika nije dostupna Evo što najviše izvozimo u SAD. Iznenađeni?

Prema podacima koje je obradila Hrvatska gospodarska komora, najviše se izvozilo

Svježe ribe (7,6%)
Kukuruza (7,2%)
Čokolade (4,9%)
Šećera (4,4%)

Tu su još i slatki ekstrakti, preparati za umake i slično. I to je ono čega ima viška za izvoz.

Naša glavna izvozna tržišta što se hrane tiče, su:

Bosna i Hercegovina (18%)
Slovenija (15%)
Italija (11%)
Srbija (8%)

Uvozimo mi sve i svašta, krumpir iz Hondurasa, grah iz Etiopije i procjena je da svatko od nas na godinu pojede oko 24 kg uvoznog povrća.

Međutim, na prvom mjestu po uvozu hrane bilo je:

Svježe svinjsko meso (5,9%)
Kruh i peciva (4,4%)
Čokolada (4,1%)
Stočna hrana (4,0%)

Tržišta s kojih smo uvozili su:

Njemačka (15%)
Italija (12%)
Mađarska (9%)
Nizozemska (8%)