Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratili se u Zagreb

Hrvati o napadu u Damasku: Nije bilo ugodno, ali mi smo vojnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina hrvatskih mirovnjaka koja je jučer bila napadnuta kod aerodroma u Damasku vratila se u Zagreb, a opisujući oružani incident u kojem su se našli, jedan od njih je rekao: 'Nije bilo ugodno, no mi smo vojnici.'

Pripadnici devetog hrvatskog kontingenta u UN-ovoj mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni, koji su jučer na putu za aerodrom u Damasku bili napadnuti, vratili su se noćas u Hrvatsku. U Zračnoj bazi Pleso dočekao ih je zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigardni general Ivan Jurić.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

>> U Damasku napadnuti hrvatski vojnici!

Hrvatski su mirovnjaci novinarima opisali kako je izgledao napad na konvoj u kojem su se kretali prema zračnoj luci. U koloni je bilo oko 25 vozila, a pretpostavlja se da je došlo do razmjene vatre između vladinih i opozicijskih snaga. Pucnjava je potrajala oko 30 sekundi, tijekom kojih su vojnici vodili brigu da čim prije na siguran način napuste područje opasnosti.

Zapovjednik kontingenta bojnik Davor-Josip Babić rekao je da nikakve panike među vojnicima nije bilo te da su svi reagirali smireno. Desetnik Goran Ledinski napominje da su svojom reakcijom potvrdili kako su pripreme koje su prošli prije odlaska u misiju bile dobre.

Skupnik Alen Pintar, koji ima i iskustvo iz operacije NATO-a u Afganistanu, kazao je da situacija nije bila ugodna, 'no mi smo vojnici, to nam je posao i za to se obučavamo'.

U napadu je, inače, ozlijeđeno nekoliko austrijskih vojnika, koji su također putovali u konvoju, ali nitko od njih nije u životnoj opasnosti. Veleposlanik Sirije u Austriji pozvan je u tamošnje ministarstvo vanjskih poslova kako bi objasnio što se dogodilo.

Druga skupina hrvatskih vojnika napokon napustila aerodrom u Damasku

U Damask su jučer odletjeli pripadnici desetog hrvatskog kontingenta u misiji UNDOF, koji su zbog loše sigurnosne situacije odgodili put prema Golanskoj visoravni te su prenoćili na aerodromu. Prema posljednjim informacijama, po njih su došla blindirana vozila i oni su krenuli prema svom odredištu.

Vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada sinoć je pokrenula veliku ofenzivu protiv pobunjenika u blizini zračne luke u Damasku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene