Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesela nacija

Hrvati među najpesimističnijim narodima na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 27 posto građana svijeta smatra da će 2009. biti bolja od 2008., dok je u Hrvatskoj razina optimizma niža sa samo 17 posto građana koji više očekuju od iduće godine, pokazuju rezultati Gallupove ankete koju je za područje Hrvatske provela agencija Puls.

Vodeći svjetski 'optimisti' su Kosovo, Kina, Australija, Libanon i Kolumbija, a 'pesimisti' Hong Kong, Island, Singapur, Irska, Grčka te Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Među europskim zemljama, uz Kosovo su najveći optimisti građani Rusije, rezultati su ankete u kojoj je sudjelovalo 45.700 ispitanika iz cijeloga svijeta. Što se Hrvatske tiče, razina optimizma je u odnosu na prošlu godinu značajno pala, dok je razina pesimizma značajno narasla s 56 posto građana koji smatraju da će 2009. biti lošija od prethodne godine.

U odnosu na očekivanja koja su građani svijeta imali od tekuće 2008., uočava se manjak nade i optimizma u odnosu na 2009.: dok je pozitivna očekivanja od 2008. iskazivalo 38 posto građana to sada za 2009. čini 27 posto građana, pokazuje anketa.

Pad optimizma građana u cijelom svijetu

Agencija Puls u priopćenju navodi da se u posljednjih pet godina može uočiti značajan pad optimizma građana diljem svijeta. Dok je gotovo polovica njih očekivala da će 2005. biti bolja od prethodne, za 2009. to očekuje svega 27 posto.

Jedno od pitanja u anketi, koja je u Hrvatskoj provedena na uzorku od 1.000 ispitanika metodom osobnog intervjua, bilo je i hoće li sljedeća godina biti problematična, puna sukoba ili godina mira. Očekivanja od sljedeće godine variraju s obzirom na regiju iz koje ispitanici dolaze, pa tako 37 posto ispitanika iz istočne i središnje Europe smatra kako će sljedeća godina biti godina sukoba, dok s druge strane 43 posto ispitanika iz Zapadne Europe smatra kako će 2009. biti problematična.

Promatrano na svjetskom nivou, 36 posto ispitanika očekuje da će sljedeća godina biti problematična, dok to isto smatra 48 posto hrvatskih građana, stoji u priopćenju agencije Puls.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene