Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je među tri najsiromašnije države u Europskoj uniji, ako je suditi prema Eurostatovim podacima o potrošnji za 2014. godinu.


Standard građana Hrvatske u 2014. bio je među najnižima u Europskoj uniji, uz onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj, pokazuju u utorak objavljene procjene Eurostata o potrošnji i BDP-u po stanovniku.

Vezani članci Euro, bankomat Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto: Neke zemlje bilježe i dvoznamenkastu stopu Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Skrivaju se ugovori o nabavi cjepiva koje je potpisao i ministar Beroš: Europa naručila previše cjepiva i skriva troškove

Individualna potrošnja u Bugarskoj je na najnižoj razini u odnosu na ostale države članice Europske unije, kada se mjeri materijalno bogatstvo domaćinstva. Podaci za 2014. pokazuju da Bugari troše gotovo 49 % od europskog prosjeka. Nešto bolji od njih su Rumunji, koji troše 55 % od prosjeka EU, a ispred Rumunjske je Hrvatska koja troši 59% od europskog prosjeka, što nas čini jednom od tri države članice EU čiji građani najmanje troše.

DZS-ovi podaci o BDP-u isti kao i Eurostatovi

Eurostat je dao podatak i za nekoliko država koje nisu članice EU, pa tako Srbi troše manje od Hrvata, odnosno 44%, a stanovnici BiH 37% prosjeka EU.

Najveća potrošnja je u Luxembourgu, čak 40% više od prosjeka EU. Njemačka i Austrija troše 20% više od prosjeka, a potom slijede Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, francuska i Nizozemska gdje se troši 10 do 15 % više od europskog prosjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju