Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je među tri najsiromašnije države u Europskoj uniji, ako je suditi prema Eurostatovim podacima o potrošnji za 2014. godinu.


Standard građana Hrvatske u 2014. bio je među najnižima u Europskoj uniji, uz onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj, pokazuju u utorak objavljene procjene Eurostata o potrošnji i BDP-u po stanovniku.

Vezani članci Ursula von der Leyen ostala bez stolice na sastanku s turskim predsjednikom Turska se oglasila nakon incidenta sa stolicama, objasnili kako se dogodila da Ursula von der Leyen nije imala gdje sjesti Slika nije dostupna Pojavio se novi kamen smutnje između Hrvatske i EU!

Individualna potrošnja u Bugarskoj je na najnižoj razini u odnosu na ostale države članice Europske unije, kada se mjeri materijalno bogatstvo domaćinstva. Podaci za 2014. pokazuju da Bugari troše gotovo 49 % od europskog prosjeka. Nešto bolji od njih su Rumunji, koji troše 55 % od prosjeka EU, a ispred Rumunjske je Hrvatska koja troši 59% od europskog prosjeka, što nas čini jednom od tri države članice EU čiji građani najmanje troše.

DZS-ovi podaci o BDP-u isti kao i Eurostatovi

Eurostat je dao podatak i za nekoliko država koje nisu članice EU, pa tako Srbi troše manje od Hrvata, odnosno 44%, a stanovnici BiH 37% prosjeka EU.

Najveća potrošnja je u Luxembourgu, čak 40% više od prosjeka EU. Njemačka i Austrija troše 20% više od prosjeka, a potom slijede Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, francuska i Nizozemska gdje se troši 10 do 15 % više od europskog prosjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook