Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati i Slovenci ujedinjeni u izobrazbi zatvorskih službenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministrice za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović najavio je danas u Lepoglavi da će Hrvatska i Slovenija surađivati u izobrazbi službenika zatvorskog sustava te u primjeni posebnih programa tretmana prema zatvorenicima.

Prije dolaska u Lepoglavu i obilaska Kaznionice, u Središnjem uredu za zatvorski sustav u Zagrebu održan je sastanak s glavnim direktorom Uprave za izvršenje kaznenih sankcija slovenskog Ministarstva pravosuđa Tomažom Smoleom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Po Damjanovićevim riječima dogovoren je nastavak suradnje po sporazumu o zajedničkoj suradnji koji su 2005. potpisali hrvatski i slovenski ministri pravosuđa. 

Već je u tijeku jedan ciklus izobrazbe zatvorskih službenika u Sloveniji, koji treba završiti idući mjesec, a na tom su tečaju predstavnici hrvatskog Ministarstva predstavili hrvatski zatvorski sustav.

Govoreći o izmjenama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, ocijenio je da nije riječ o pooštrenim mjerama, nego da je novi zakon usklađen s europskim zatvorskim pravilima i konvencijama i u nekim segmentima donosi određene promjene.

Po novom zakonu zatvorenicima bi bilo zabranjeno istupanje u javnosti, objasnio je, rekavši da zatvorenicima ni do sada nije bio dopušten pojedinačan istup u medijima iz obzira prema žrtvama kažnjivih djela.

Pojedinačni istupi ne će biti dopušteni, ali će biti dopušteni
komentari, izjave ili primjedbe zatvorenika u tijeku određenih
organiziranih aktivnosti u zatvorima, dodao je.

Damjanović je rekao i da telefoniranje uz nadzor ne će utjecati na zaštitu prava zatvorenika niti će ograničavati njihovu komunikaciju s vanjskim svijetom, ali ako u tom razgovoru komu budu prijetiti ili ga vrijeđali, razgovor će se prekidati. 

Testiranje na droge u svako doba dana također je, smatra, prihvatljivo ako se primjereno provodi i ne vrijeđa dostojanstvo.

Iako su hrvatski zatvori pretrpani, Damjanović je uvjeren da će se zakon uspješno provoditi, jer su i sada, unatoč stalnu porastu broja zatvorenika, rezultati rada u zatvorskom sustavu izvrsni.

Smanjuje se broj izgreda, što svjedoči o dobru radu službenika zatvorskog sustava, dobru psihosocijalnom ozračju u kaznionicama i zatvorima te o humanu pristupu službenika zatvorenicima, ustvrdio je. 

Zato se smanjuje i broj štrajkova glađu, samoozljeđivanja, napada zatvorenika jednih na druge i napada zatvorenika na službenike, istaknuo je.

Po riječima Tomaža Smole Slovenci još ne primjenjuju takav zakon, nego se o tome još savjetuju sa susjednim državama.

Damjanović je na to dodao da se svaka država prilagođuje uvjetima u kojima djeluje, a u Hrvatskoj se primjenjuje rehabilitacijski pristup prema zatvorenicima, na osnovi načela individualizacije izvršavanja zatvorske kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene