Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrastova mrežasta stjenica proširila se na šume u 14 hrvatskih županija, a dosad nijedno sredstvo protiv nje nije pokazalo zadovoljavajuću učinkovitost.


Iz Ministarstva poljoprivrede danas su priopćili kako je na inicijativu ministra Tomislava Tolušića u prostorijama Hrvatskih šuma održan sastanak operativnog tima okupljenog zbog ugroze šuma hrastovom mrežastom stjenicom (Corythucha arcuata).

Vezani članci Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta Slika nije dostupna Evo kako prijaviti štetu na opožarenom poljoprivrednom zemljištu

Taj je kukac prvi put u Hrvatskoj registriran u spačvanskoj šumi 2013. godine i dosad se već proširio na 14 županija. Riječ je o štetniku koji je, osim na hrastu, pronađen i na drugim vrstama drveća.

"Radi sprječavanja širenja štetnog organizma, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom lipnja donio je Naredbu kojom se privremeno na rok od dvije godine ograničava premještanje na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno svako prenošenje ili prevoženje drva koje je u cijelosti ili djelomično zadržalo svoju prirodnu oblu površinu (s korom ili bez nje) te sadnog materijala zaraženih vrsta", istaknuto je u priopćenju.

Uz štetu koju ovaj kukac čini biljci, koju oslabljuje te se ona suši, poseban problem predstavlja i posljedično ranije odbacivanje žira. Hrastova mrežasta stjenica naglo se proširila zbog obilja hrane u Spačvi te manjka prirodnih neprijatelja i prilagodbe klimi. U priopćenju se ističe kako ovaj štetnik napada i ljude.

Zbog ovog bi kukca moglo doći do slabljenja funkcija šuma te golemih gospodarskih šteta, od kojih je opadanje prihoda drvne industrije tek jedan problem.

"Hrvatske šume d.o.o. skupa sa Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumarskim institutom od početka vrše monitoring štetnika i već duže vremena poduzimaju intenzivne aktivnosti na iznalaženju sredstava za zaštitu bilja koje će na odgovarajući način spriječiti daljnje širenje hrastove mrežaste stjenice, no do sada još niti jedno sredstvo koje se pokusno upotrijebilo nije pokazalo zadovoljavajuću učinkovitost.

Velik problem predstavlja ograničenje dopuštenih sredstava koja postavljaju EU regulativa i FSC certifikat. Zaključak sastanka je da se s ciljem pronalaženja aktivne tvari koja će djelovati protiv hrastove mrežaste stjenice trebaju konzultirati sve zemlje u okruženju kod kojih je također prisutan ovaj problem", navedeno je u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju