Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz olujnog mora nasred Jadrana, dvojicu članova posade i njihov brod spasio je ribarski brod 'Nebeski', čiji je zapovjednik Robert Mršić odlučio isploviti iz zaklona i priteći u pomoć 23 milje udaljenim brodolomcima.


U luci Komiža u koju je ribarica doteglila motornu jedrilicu 'Nage Libre', pružena je hitna pomoć Skiperu Hrvatu koji je ozlijeđen i Belgijancu koji je u šoku, te je organiziran hitan prijevoz helikopterom u splitsku bolnicu, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Vezani članci Darko Mladineo s kozama Kamo s kokošima, ovcama i kozama iz Komiže? Građani se pobunili protiv odluke općine, potpisuje se i peticija Ivana Ćubelić Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..."

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru poziv u pomoć zaprimila je sinoć u 20,22 sati s jedrilice dužine 13,55 metara, američke zastave, koja je bila na putu iz marine Tribunj kod Šibenika prema Italiji. Na sredini Jadrana oko 23 nautičke milje južno od otoka Visa, pokvario joj se motor i zbog olujne bure se našla u pogibeljnoj situaciji.

Ribarski brod čekao povoljno vrijeme za bacanje mreža

Središnjica je zbog velike udaljenosti pozicije u akciju spašavanja uključila najbliže trgovačke i ribarske brodove i stupila u kontakt s ribarskim brodom 'Nebeski', luke upisa Rijeka, koji je u zaklonu kod otočića sv. Andrija čekao povoljno vrijeme da bi bacio mreže.

Zapovjednik Muršić je bio 23 milje od mjesta nesreće

Zapovjednik Robert Mršić, iako je bio 23 nautičke milje od mjesta pogibli, odlučio se usprkos olujnom vjetru i ogromnim valovima uključiti u akciju spašavanja. Nakon višesatne borbe s olujnim morem ribarica 'Nebeski' se oko ponoći uspjela približiti jedrilici u nevolji te je uhvatiti u tegalj. Uz velike napore, doteglila je jedrilicu jutros oko 9,30 sati u luku Komiža na otoku Visu.

Skiper zadobio teži prijelom rebra

Skiper američke jedrilice Predrag Ambreković iz Zagreba zadobio je teže ozljede prijeloma rebara prilikom pokušaja da osposobi motor na jedrilici, a Belgijanac Leenders Rudolf je u stanju šoka.

Brodolomce je ispitala Ispostava Komiža i napravila zapisnik o pomorskoj nezgodi, kaže se u priopćenju glasnogovrnice Marine Halužan.

>> Doživjeli brodolom, pa odlučili ostati na otoku 6 mjeseci

U priopćenju se napominje i da je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci putem najnovijeg Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS), u blizini locirala strani trgovački brodovi 'Meganisi' i 'CSK Grandeour' kojima je uputila poziv da pomognu brodolomcima. (Hina)