Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Hrvatske poštanske banke su izvijestili kako je, prema nerevidiranim financijskim izvještajima, za prvih devet mjeseci neto dobit HPB-a porasla za 2,2%.


Povećanje se bilježi zahvaljujući smanjenju rashoda, usprkos negativnim tržišnim kretanjima i padu prihoda.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

Neto dobit Hrvatske poštanske banke na kraju trećeg tromjesečja 2013. godine iznosi 73,8 milijuna kuna i viša je za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Imovina HPB-a porasla je tijekom devet mjeseci 2013. godine 940,7 mil. kuna odnosno 5,5% te krajem rujna iznosi 18 milijardi kuna. Rast aktive ostvaren je najvećim dijelom zahvaljujući rastu kreditne aktivnosti čime HPB nastavlja povećavati tržišni udjel koji je krajem kolovoza (posljednji podaci HNB-a) iznosio 4,5%.

>>Tko bi mogao kupiti HPB i Croatia osiguranje?

Bruto kreditni portfelj na kraju trećeg tromjesečja dosegao je 12,6 milijardi kuna nakon rasta od 598,4 milijuna kuna ili 5%. Banka i ove godine ostvaruje značajan rast kreditiranja u segmentima stanovništva i pravnih osoba. Zahvaljujući stalnom poboljšanju ponude krediti stanovništvu porasli su 7,7%, a kao i u prethodne dvije godine naglasak je na stambenim kreditima gdje rast iznosi 11%. Bruto kreditni portfelj pravnih osoba porastao je 5,7%.

Ukupni depoziti HPB-a porasli su 7,4% te iznose 14,4 milijarde kuna. Uz rast od 400 milijuna kuna depoziti stanovništva dosegli su krajem rujna 8 milijardi kuna, pritom je oročena štednja porasla 6,3%.

U uvjetima negativnih tržišnih kretanja Banka ostvaruje niže kamatne prihode te niže neto prihode od provizija i naknada, ali su, zahvaljujući nastavku kvalitetnog upravljanja troškovima, sniženi i rashodi. Taj je trend posebno vidljiv u dijelu općih administrativnih troškova koji su sniženi 9,7%", priopćili su iz HPB-a. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook