Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reforma javne uprave i upravnog sudovanja bitni su dijelovi reforme cjelokupna pravosuđa, a za njezin uspjeh nužno je donijeti nov zakon o općem upravnom postupku koji se nije mijenjao od 1956., rečeno je na okruglom stolu Hrvatske odvjetničke komore, priređenu u okviru obilježavanja Dana odvjetnika.


Predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić naglasio je da EU vrlo bitnim smatra upravno sudovanje jer je velika većina europskog prava u nadležnosti upravnih sudova. Pritom neke zemlje imaju specijalizirane upravne sudove, a u drugima je nadzor zakonitosti rada uprave povjeren redovitim sudovima.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno Zoran Mamić Pravosudni sustav nastavlja s blamažama. Nitko ne zna hoće li se Mamić iz BiH vratiti na izdržavanje kazne

Kujundžić je ocijenio da je za reformu upravnog sudovanja nužno donijeti nov zakon o upravnim sporovima, promijeniti organizaciju i metode rada te educirati suce i savjetnike.

Wolfgang Rusch sa Sveučilišta za državnu upravu Sjeverne Rajne-Vestfalije predstavio je nacrt novog zakona o općem upravnom postupku koji je lani izradio tim profesora iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Austrije.

Rusch je rekao da su pri izradbi nacrta pazili da upravni postupak bude što jednostavniji i kraći, sa što manje formalnih rješenja i bez prevelikih postupovnih pojedinosti te da osnove sudskog postupka treba ograničiti na nužnu mjeru. 

Uoči okruglog stola predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je u izlaganju o 140. obljetnici odvjetništva u Hrvatskoj rekao da je od 2001. do 2007. u odvjetništvo otišlo oko 20 posto sudaca, čime je, po njegovim riječima, izgubljen velik sudački potencijal.