U nedjelju u ponoć istječe rok za prikupljanje potpisa za dva različita referenduma. Iz obje inicijative nadaju se da će ih prikupiti dovoljan broj. Idući je korak na saborskim zastupnicima koji od Ustavnog suda mogu zatražiti mišljenje - o ustavnosti referendumskog pitanja.

Galerija


Finiš je utrke za 374 740 potpisa. Iz inicijative "Istina o Istanbulskoj", koja želi deratifikaciju Istanbulske konvencije u vikend su ušli s 300 tisuća potpisa. Druga je inicijativa do petka skupila 280 tisuća potpisa. Referendumom žele smanjiti broj saborskih mjesta i broj zastupnika nacionalnih manjina te ojačati sustav preferencijalnog glasovanja.

Vezani članci Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 3 SDP Splita: Grad je trebao inicijativi "Narod odlučuje" naplatiti korištenje javne površine za prikupljanje potpisa Slika nije dostupna Završeno prikupljanje potpisa za referendum: Ima li ih dovoljno?

Prikupi li neka od inicijativa dovoljan broj potpisa predat će ih Hrvatskom Saboru. Nadležni odbor tada će utvrditi jesu li potpisi ispravni i o tome obavjestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum. Jedino što saborskim zastupnicima preostaje je većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.

Iz HDZ-a su bili bez odgovora, no politika Vlade ne podržava ove referendume. Jesu li potpis na referendumsku inicijativu stavili oni koji su glasovali mimo stranačke stege u Saboru tek se treba vidjeti. Otvorenu potporu dali su zastupnici Hrasta. Potporu drugom referendumu dali su zastupnici Mosta i Živog zida. Iz SDP-a pak najavljuju da će inzistirati na mišljenju Ustavnog suda.

Točan broj prikupljenih potpisa inicijative će objaviti - sredinom idućeg tjedna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju