Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog za javnu raspravu

Hoće li za upis u srednju školu učenici polagati malu maturu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jeseni za upis u srednju školu vrijede nova pravila. Udruga 'Nastavnici organizirano' nije zadovoljna promjenama, ali ni sadašnjim stanjem. Najpravednije bi bilo, poručuju - uvođenje male mature.

Zaključivanje na dvije decimale i bodovanje uspjeha već od petog razreda većina učenika pozdravlja. 'Mislim da je to pravedno, ali to su trebali možda ostaviti za sadašnje petaše, jer nas su doveli pred gotov čin. Mislim da je dobro ovo s decimalama jer će do izražaja doći veći odlikaši sa svojim uspjehom', kaže osmaš Ivan Duspara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne isključuju ponovni štrajk Učenici medicinske škole ljuti na Ministarstvo obrazovanja! Evo zašto! Slika nije dostupna Više transparentnosti Jovanović: e-upisi pokazali da u Hrvatskoj postoji VIŠAK nastavnika

>> Ministarstvo obrazovanja: Ovo su nova pravila upisa u srednje škole!

'Meni će to recimo smanjiti mogućnosti za upis u srednju školu, ali s druge strane mislim da je to pravedno zato što oni učenici koji su se tijekom svih viših razreda trudili moći će bolje proći', kaže osmašica Paula Mesarić. 'Ja se slažem s ovim načinom upisa, ali opet malo je nezgodno pošto nismo ranije o tome obaviješteni', kaže osmašica Martina Hodinj.

Ministar Željko Jovanović, naravno, brani nova pravila. 'Kažu da su stroža, ja volim reći da su pravednija. Jer morate se složiti da prosjek 3,5 i 4,4 nije jednako vrijedan rezultat, a do sad se sve to smatralo jednakim', rekao je.

U udruzi nastavnika ne slažu se s ministrom. 'Iz jednostavnog razloga, jer u različitim osnovnim školama vladaju različiti kriteriji', objašnjava Ana Majnarić iz udruge 'Nastavnici organizirano'.

Drugim riječima, petica u jednoj školi u drugoj bi možda bila trojka. Predlažu uvođenje male mature. 'Djeca koja su prije devedesetih godina se upisivala u srednje škole na osnovu 40 posto ocjena i 60 posto rezultata prijemnog ispita nisu bila ni pod kakvim posebnim stresom, kao što nisu ni danas kad pišu državne mature. To je pozitivan stres', dodaje Majnarić.

I dio učenika to podržava. 'Mislim da je to dobro jer će se tek onda znati pravo znanje učenika, ovako mogu profesori pokloniti neke ocjene, mislim da je to bolje', kaže osmašica Paula Mesarić.

U tijeku je rasprava o novoj strategiji odgoja i obrazovanja koja bi trebala dati odgovore i na pitanja oko male mature. 'Očekujem da se i kroz raspravu o strategiji dođe do nekakvog zaključka je li potrebno uvesti malu maturu', kaže ministar Jovanović.

Do tada, učenici će morati biti jednako vrijedni od petog do osmog razreda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene