Popraviti kućni budžet jer su mirovine premale, ali i stanje na sve praznijem tržištu rada, od ove godine mogu umirovljenici koji su išli u prijevremenu mirovinu. Neke tvrtke već zapošljavaju radnike - umirovljenike, ali zbog različitih pravila za različite mirovine prigovore ima Sindikat umirovljenika.

Galerija


Zbog teške ozljede kralježnice prije 13 godina Mirjana Novačić otišla je u invalidsku mirovinu. No kaže, još uvijek postoje poslovi koje bi mogla raditi.

Vezani članci Kolika je plaća radnicima u Hrvatskoj? - 3 Statistika pokazuje lagani rast prosječne neto plaće. No mnogima je ona i dalje nedosanjan san Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Od rujna najniže mirovine rastu za 40 kuna: Provjerili smo što se može kupiti za taj iznos

''Još uvijek mogu dati puno od sebe, a plus toga i mirovina mi je jako mala 1670 kuna. Tko je u invalidskoj mirovini koliko smo upoznata do sada nije mogao ni sklopiti ugovor o djelu ni ići raditi'', kaže umirovljenica Mirjana Novačić.

No ove godine stvari su se promijenile. Uz one koji su u starosnoj mirovini, sada na pola radnog vremena mogu raditi i oni koji su otišli u prijevremenu ili invalidsku mirovinu. Uz četiri sata radnog vremena i dalje primaju mirovinu. Promjene su tu, no Hrvatski zavod za zapošljavanje još im se nije prilagodio.

''Država treba pripremiti cijeli sustav za prihvat takve poželjne radne snage, to znači da treba otvoriti posebne liste, registre u zavodima za zapošljavanje, senzibilizirati poslodavce, no dok se to ne učini trajat će neko vrijeme'', pojašnjava Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Posebna kategorija su oni koji primaju posebnu mirovinu - oni mogu raditi i puno radno vrijeme uz pola mirovine. Sindikat umirovljenika misli da tu opciju trebali imati svi.

''Dosta je pogodovanja stalno povlaštenim u ovom slučaju vojnim i policijskim službenicima, jer Hrvatska treba radnike i sad ih uvozi oko 60 tisuća'', dodaje Petrović.

Prošle godine radila su 5063 umirovljenika. Najviše u znanstvenim djelatnostima, trgovini i zdravstvu.

''18% liječnika iznad 65 godina radi u ordinacijama iz jednostavnog razloga što liječnika nema. Dakle od broja 2300 liječnika obiteljske medicinske medicine, to je negdje oko 400. To je jako veliki broj'', rekla je Josipa Rodić iz Udruge koncesionara.

A uz nova pravila i manjak radnika - taj broj će sigurno rasti, i ne samo u zdravstvu. Nakon dvije godine rada na pola radnog vremena, moći će tražiti i novi izračun mirovine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr