Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev Prijatelja životinja

Hoće li se zabraniti borbe bikova u Zagori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što su borbe bikova u dalmatinskoj Zagori? Nasilje nad životinjama ili očuvanje tradicije i njegovanje običaja?

S dvojbom o zabrani borbi bikova u dalmatinskoj Zagori morat će se suočiti Ministarstvo poljoprivrede koje će morati odlučiti treba li zabraniti borbe zbog huškanja, iskorištavanja i mučenja bikova. Društvo prijatelja životinja optužuje vlasnike bikova da ih tjeraju na nasilje, pa čak i da piju rakiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema kažnjavanja Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa" Bikijada u Dicmu - 1 U Dicmu Prva bikijada nakon korone izazvala šušur: Bik se probio među gledatelje, ozlijeđen muškarac

U Radošiću, malom mjestu dalmatinske Zagore bikovi su božanstvo i tvrde, nikada ne bi mučili životinje.

Prijatelji životinja od ministarstva poljoprivrede odmah traže izmjenu zakona i zabranu održavanja borbi. 'Ako inspekcija za zaštitu životinja utvrdi da ima elemenata nasilja, svakako će doći do izmjene zakona i zabrane', kaže Ranka Šimić iz Ministarstva poljoprivrede.

>> Pogledajte kako se bore hrvatski bikovi!

U Radošiću gdje se borbe svake godine održavaju, bikovi su božanstvo. U krvi im je da se bore, kažu nam.
'Svaki se dan oni bore gore. Barem sat vremena. Sami između sebe. Svi do jedan', kaže Toma Papić, vlasnik bika.

Prijatelji životinja optužuju da zbog vlastitog profita, organizatori huškaju, iskorištavaju i muče životinje. 'Ovo je ozbiljan problem jer ljudi dolaze na zabavu, a gledaju nasilje nad životinjama', rekao je Luka Oman.

Organizatori borbi tvrde da dobro paze da bikovi ne budu opasni. Primjerice, rogovi moraju biti tupi. Njegovanje tradicije i čuvanje starih običaja glavne su značajke aktualnog zakona koji dozvoljava borbe.

Prijatelji životinja tradiciju smatraju krinkom. Olimpijada je za njih promocija nasilja nad životinjama. Optužili su organizatore da bikove tjeraju da piju rakiju kako bi bili agresivniji. 'Neka oni popiju malo rakije, pa ćemo vidjet kako će. Kad bi bik popio rakiju ne bi mogao doći do terena', poriče organizator seoske Olimpijade Marko Škopljana.

Na potezu je Ministarstvo. Zabrana zbog nasilja nad životinjama ili nastavak borbi bikova kao simbol tradicije dalmatinske Zagore.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene