Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor - Pahor

Hoće li se smijati i nakon referenduma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenci su umorni od političkih prepucavanja Ljubljane i Zagreba. Mora se naći potpuno novi način pristupa rješavanju slovensko - hrvatskog spora. Sve to moramo napraviti prije ulaska u Europsku uniju.

Granična tabla Republike Hrvatske koja je osvanula u centru Ljubljane govori o tome koliko je Slovencima već pomalo dosta cijele te priče. U ovo vrijeme obično razmišljaju o ljetovanju u Hrvatskoj, a malo je ostalo do nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Arbitražni sporazum o kojem se izjašnjavaju potpisan je u Stockholmu. Sretni su bili i Kosor i Pahor. Hrvatskoj je tada otvoren put za završetak pregovora s europskom unijom. 'Kakav fantastičan dan', rekao je tada Borut Pahor. 'Win win win dakle pobjednički za Hrvatsku Sloveniju i EU', oduševljena je bila hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA KISIKU Ivan Račan hospitaliziran zbog koronavirusa: ''Pitao sam doktora trebam li pripremiti oporuku...'' Slika nije dostupna Drnovšek kod Račana

No samo godinu dana prije nije bilo ovakve sreće. Zbog Piranskog zaljeva Slovenci su Hrvatskoj blokirali 11 poglavlja. Držali su se obećanja iz nikad realiziranog takozvanog sporazuma Drnovšek - Račan koji je navodno Sloveniji davao izlaz na otvoreno more. Kada vratimo film unazad blokadi je prethodilo puno toga. 2006 bila je godina incidenata. Joško Joras samozvani 'borac za južnu slovensku granicu' bio je jedan od najaktivnijih provokatora.

Zbog novinarske ekipe koja je nezakonito prešla granicu i završila u policiji, Slovenija je digla na noge interventne postrojbe. 'Doveli su Slovenci tamo čak i svoje specijalce i ja sam im rekao da ukoliko se to ponovi mi ćemo dovesti dobrovoljno vatrogasno društvo i mi ćemo ih pošpricati. Poslije toga se više nisu pojavljivali', dodao je sada već bivši predsjednik Stjepan Mesić.

>> Referendum o arbitraži: Odaziv raste iz sata u sat

2008 Hrvatska je aktivirala ZERP, a Slovenci opet bili na rubu živaca. Prijetili su Hrvatskoj usporavanjem pregovora. A i provokacije su bile prisutne. Sanader je s Janšom uspio dogovoriti kako će probleme s granicom rješavat međunarodni sud pravde u Haagu. No nakon slovenske blokade s Pahorom nije bilo dogovora već samo kiseli osmjesi. Europa je prijetila: 'Riješite probleme sami'. A onda obrat. Nova premijerka - topliji odnosi. Uz utjecaj vanjskih sila blokada pada. Hrvatska je obećala kako neće prejudicirati granicu. A odnos Kosor Pahor postao je sve topliji. Počeli su i završili s osmijesima. Pitanje je hoće li smijati i nakon referenduma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene