Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Uoči užeg kabineta Vlade ministri su odgovarali na pitanja novinara, a glavna je tema bila poraz HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ne očekuje probleme u suradnji s budućim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Kraj jedne ere: Potvrđena nova vlast - Netanyahu odlazi u oporbu, naslijedit će ga bivši ministar obrane Stranački skup HDZ-a - 2 Novo osipanje unutar stranke uoči lokalnih izbora dio HDZ-a brine, a dio ne: Za deset tjedana znat ćemo tko je bio u pravu

"Odluka predsjednika je kako će se postaviti prema radu Vlade. Što se tiče Ministarstva zaštite okoliša i energetike, očekujem da će u idućih šest, sedam ili osam mjeseci predsjednik izraziti želju da se konzultira vezano za energetska pitanja. Bit ću mu na raspolaganju", rekao je Ćorić. Nije želio komentirati je li odgovornost za gubitak izbora i na Milanu Bandiću. Kaže da takvu analizu nije radio. Na pitanje je li predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio raspuštanje županijskih i gradskih organizacija HDZ-a, odgovorio je da će vrh stranke nakon analize donijeti odluke koje će poteze povući.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nije htio prejudicirati tko je kriv za rezultat na predsjedničkim izborima. "Dojmovi su jedno, analiza nešto sasvim drugo'', rekao je.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uvjeren je da će Plenković i Milanović pronaći zajednički nazivnik za suradnju jer ona mora postojati. Smatra da poraz njihove kandidatkinje na izborima neće utjecati na rad Vlade. "Nema krivaca. Za rezultat treba tražiti razloge", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da na sinoćnjoj sjednici vrha HDZ-a nije bilo povišenih tonova. Kaže da se razgovaralo o tome što treba biti drugačije na parlamentarnim izborima na kojima će, kaže, HDZ pobijediti. Hoće li to biti HDZ s Plenkovićem na čelu? "Samo ime kaže - Hrvatska demokratska zajednica, demokratska znači da slijede izbori pa tko bude pobjednik taj će voditi HDZ". objasnio je Kujundžić.

Ni ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nije htio spekulirati tko je odgovoran za gubitak izbora. (L. R., Hina)