Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na privatnost

Anonimnost mobitela koristi samo kriminalcima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom slijedećeg tjedna kreće rasprava o pravu na privatnost u korištenju mobilne telefonije. Pitanje je hoće li se pre paid bonovima i dalje moći telefonirati anonimno ili će svaki korisnik morati imati ime i prezime.

Tajne službe i policija tvrde da anonimnost koristi samo kriminalcima te se pozivaju na zakone. Operatori pak tvrde da se zakon može dvojako tumačiti te da je rasprava o popisima još u tijeku. Popisivanje korisnika pre paid kartica u skladu je s direktivom Europske Unije. Ista praksa provodi se u svim zemljama EU, tvrdi Dinko Majić, ravnatelj Operativno-tehničkog centra, koji nije želi stati pred našu kameru. 'Sigurnosne službe i policija za bilo koga od nas sad puno jednostavnije, jer će znati koji broj koristimo, moći vidjeti s kim smo mi kontaktirali u proteklih godinu dana i gdje smo bili', rekao je Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije. Lubura tvrdi kako je u većini zemalja Europske unije za takve privatne podatke potreban nalog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije konačnog čina CIA Bin Ladena pratila mjesecima i potrošila desetke milijuna Slika nije dostupna Ubijen zbog suradnje s tajnim službama? 'Da je Simić surađivao s našim službama je neozbiljno naklapanje'

'Osobno smatram da treba dobro razmisliti trebaju li sigurnosne službe i policija imati takve ovlasti', kaže Lubura. Dok se u OTC-u pozivaju na Zakon o elektroničkim komunikacijama i Zakon o kaznenom postupku prema, kojima su operatori navodno već sada dužni sastaviti popise anonimnih korisnika, operatori tvrde drugačije. 'U tijeku je diskusija na ovu temu po ovoj obavezi registracije pre paid korisnika i s obzirom da je diskusija tek u tijeku, mi u njoj sudjelujemo i tek je za vidjeti kakvi će se zaključci iz toga moći izvući', rekla je Maja Weber, direktorica Odnosa s javnošću, T-HT. Građani ne pozdravljaju ukidanje anonimnosti: 'Mislim da je to apsolutno neispravna stvar. Ja sam poučen iskustvom i živio sam vani, privatnost je zbilja nešto u što ne smije nitko zadirati, tako da sam kategorički protiv toga', rekao je jedan građanin.

'Apsolutno razumijemo nezadovoljstvo korisnika i negativan stav javnosti kao korisnički orijentirana kompanija. Smatramo da se ovom obavezom dokida jedna od ključnih karakteristika pre paid usluge, a to je anonimnost', dodaje Weber. Upravo pre paid korisnici čine većinu korisničkih baza svih mobilnih operatora. 2009. godine tajne službe provjerile su oko 40 tisuća brojeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene