Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krhka sigurnost

Papa je najranjiviji u Vatikanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar katoličke crkve osoba je visokog sigurnosnog rizika. Pastoralne pohode Svetoga oca sigurnosno pripremaju službe zemalja u koje dolazi.

Priprema papina dolaska spada u najzahtjevnije policijske i obavještajne poslove ne samo zemlje domaćina već i zemalja u okruženju. To obično funkcionira besprijekorno, no Sveti otac najnesigurniji je zapravo u Vatikanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravo na privatnost Anonimnost mobitela koristi samo kriminalcima? Slika nije dostupna Komunističkih simboli EPP proziva Sloveniju zbog ulice Josipa Broza Tita

>> VIDEO: Žena na polnoćki srušila Papu na pod

Vatikan je mjesto duboke duhovnosti i visokog intelekta, državica bez špijunaže, kontrašpijunaže i sigurnosnih procjena. Papu-poglavara katoličke crkve čuva švicarska straža, a prate ga njezini pripadnici civilu. Naoružani jesu, ali s minimalnim ovlastima uporabe oružja, jer Trg svetoga Petra mjesto je molitve i dobrote, prostor koji se tehnički gledano može osigurati samo po pravilima civilnih zakona. Nezamislivo je da za svakog angelusa s krovova bazilika i crkava strši jedan snajper, no Papa je meta što bolesnika, što urotnika. On je jedan od najutjecajnijih ljudi svijeta, šef moćne diplomacije, prvi biskup definitivno najjače doktrinarne crkve.

ne čudi da se kao mjesto napada na papu odredi upravo Vatikan. Nakon što je Ali Agča 1981. godine u Vatikanu po nalogu KGB-a i bugarske tajne službe pucao na papu Ivana Pavla II, pravila su se promijenila, Opća se audijencija preselila u baziliku i dizajniran je papamobil, a to je maksimum kojeg Vatikan može dati. Teološka i svjetovna pravila ondje je teško pomiriti, jer pontifikat bilo kojeg biskupa rimske kurije vodi svevišnji, a ne tajna služba. Papa u Vatikanu stoga nije sigurnosni projekt, a svećenici su ispovjednici, a ne suci istražitelji. Pokojni papa Vojtila od Alija Agče je doznao sve o motivima i naručiteljima svoje likvidacije, no ispovjednu tajnu odnio je sa sobom u grob. Udijelio je atentatoru kršćanski oprost, ostavivši svjetovnim vlastima da na svoj način stvar istjeraju na čistac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene