Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom u 22:30

Potresna Vedranova priča: Jedna ga pogreška može skupo stajati - "Da sam obolio prije 100 godina, već bih bio mrtav..."

Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 1
Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 1
Aktualno Galerija Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 14 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 14 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 13 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 13 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 12 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 12 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 11 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 11 +9 Problemi s inzulinom (Dnevnik.hr) - 10 Galerija 1/14 >>
Vijest da HZZO planira uvesti nadoplatu na dosad besplatan inzulin šokirala je sve oboljele od dijabetesa, odnosno šećerne bolesti. Odmah su burno reagirali, osobito oni oboljeli od tipa jedan, koji bez inzulina ne mogu preživjeti.

Iz HZZO-a je došla informacija da nitko neće ostati bez besplatnog inzulina, a reporterka Provjerenog Ana Malbaša o toj situaciji razgovarala je s oboljelima od dijabetesa te upitala odgovorne hoće li se mijenjati cijene inzulina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Vedranu Krčadincu, profesoru na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, razina šećera u krvi često je veća briga od posla jer ga jedna pogreška može skupo stajati.

''Inzulin je meni život. Kad jednom u tri mjeseca dobijem doznaku i onda odem po te igle, senzore, trake za mjerenje šećera u krvi, to sve lijepo složim u ormar i onda je mojih tri mjeseca života u tom ormaru“, govori Vedran, kojem je dijagnoza postavljena nenadano.

Duži ostanak bez inzulina za oboljele može završiti kobno. Vedran je, kaže, padao u nesvijest zbog niskog šećera u krvi, a zahvaljujući pravilnom uzimanju inzulina oboljeli čak mogu i trenirati, pa tako on redovito trči maraton. ''Da sam dobio dijabetes prije 100 godina kada još nije bilo inzulina, sigurno bih već bio mrtav. Da sam ga dobio prije 50 godina kada su bili dostupni životinjski stari inzulini, tada bih vjerojatno teško mogao trčati maraton“, ističe Vedran, koji je prije nekoliko mjeseci pokušao prijeći na novi inzulin.

Nakon pokušaja prilagodbe to naprosto nije uspjelo jer je imao dvije jake hipoglikemije usred kojih je izgubio svijest, a o inzulinu ovisi njegov život.

HZZO je za sada odustao od nadoplate na inzuline jer bi to predstavljalo kršenje zakona. Naime, nove se cijene ne smiju utvrditi bez novog Pravilnika, koji će ministarstvo tek donijeti za mjesec dana. Međutim, imaju li teško oboljeli razloga za brigu? Hoće li im se nadoplaćivati ono što je za njih zrak koji udišu?

Reporterka Ana Malbaša otkrila je kako će se pitanje poskupljenja inzulina vrlo brzo opet naći na dnevnom redu, a kakve je odgovore dobila iz nadležnih institucija, kao i razgovore sa stručnjacima te ispovijesti drugih oboljelih gledatelji će moći vidjeti u emisiji Provjereno večeras od 22:30 na Novoj TV!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene