Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kolovozu već tradicionalno očekujemo i velik broj Talijana na našoj obali. S više od milijun turista, oni su naše treće tržište. Ozbiljna ekonomska kriza koja trese Italiju taj bi broj mogla smanjiti i ugroziti lijepe pluseve koje bilježimo u prvih 6 mjeseci ove godine.


Dvojbe nema. Talijanski su nam turisti itekako važni. 'O njihovom dolasku ovise i naše ukupne brojke', kaže ministar turizma Damir Bajs. I to one najvažnije, u rubrici prihoda.

Vezani članci Nikolina Brnjac Ministrica Brnjac o planovima za nadolazeću turističku sezonu: ''Imali smo dobra iskustva, svakako bi mogla biti bolja od prethodne'' Vrućine, ljeto i more - 1 Stigle ljetne vrućine, no mnogi osvježenje nisu mogli pronaći: "Gori na sve strane, s poda, od gore, još maske i rukavice, ne znam koliko ćemo izdržati"

'Mislim da su jedni među najboljima što se vanpansionske potrošnje tiče. Oni su naš mentalitet. Oni kad imaju dođu, koliko imaju potroše i kad više nemaju odu doma', kaže Nedeljko Mikelić, iz direktor TZG Raba.

A već ih je prošle godine bilo 3 do 4 posto manje.'Nažalost osjećamo krizu koja je djelomično povezana s cijelom tom situacijom s eurom i zbog koje je porasla nezaposlenost, prije svega među mladima', tvrdi Alesasandro Pera iz Milana.

No nad problemima ne treba jadikovati, već ih rješavati. Rabljani su pak rješenje pronašli u vikend ponudama od petka do nedjelje. Statistika kazuje da u prvih dvadesetak dana srpnja imaju čak 8 do 10 posto više gostiju iz Italije nego lani.

Popularnost malih paketa

'Ovi mali paket aranžmani su sve više dobili na popularnosti kod mladog svijeta u Italiji jer oni isto žele putovati i takvoj publici se treba obraćati. To su nova tržišta, nove ponude. Mislim da je to dobar put', dodaje Nedeljko Mikelić.

Ne bi bilo naodmet ni proširiti ponudu za one dubljega džepa. No bez obzira na to statistike su neumoljive, i što je najgore, ne idu nam u prilog. 'Postoji preporuka ostani u Italiji, pomogni talijanskom turizmu i talijanskom gospodarstvu', upozorava ministar Bajs. Srećom, Hrvatska je obala ipak, uvjeravaju nas oni sami, neodoljiv mamac za naše temperamentne susjede.