Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turisti u šoku

"Ovoliko smeća u životu nismo vidjeli": Hoće li Dubrovnik za blagdane opet zasjati starim sjajem?

Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čišćenje stare gradske luke (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U Dubrovniku se već danima bore s čišćenjem smeća iz mora koje je olujno jugo pod zidine donijelo još prije sedam dana. Gradske vlasti poručuju kako je riječ o otpadu iz Albanije koja ga ne zbrinjava po propisima.

Troškovi sanacije bit će oko 100.000 kuna, no grad uvjerava sve će biti čisto do Božića.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

Ručno, grabljama i bagerom u sedam je dana iz mora u Dubrovniku je izvađeno više od 600 kubika otpada, naviše drveća i plastike.

Djelatnici čistoće i gradskih službi u staroj gradskoj luci rade danima, ovoliko smeća u moru kažu nisu nikada vidjeli.

„Ovo je najteži slučaj do sad, ja ovo nisam nikad vidio“ kaže djelatnik Čistoće Niko.

Posao obavljaju gradske tvrtke, ali račune će platiti Županijska lučka uprava.

Troškovi veći od 100.000 kuna

„Preostaje nam još stotinjak kubika za izvaditi. Troškovi će biti više od 100.000 kuna, za sanaciju navedenog, naravno mi ćemo račun ispostaviti županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik koja je koncesionar ovog područja“, kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Sve se radi manjim strojevima i odvozi malim kamionima jer je onečišćenje unutar povijesne jezgre, pa posao traje dulje.

Dubrovački gradonačelnik ovo vidi kao problem na međunarodnoj razini i kaže kako najveće količine otpada more donosi iz Albanije.

„Nažalost zemlje koje nisu u Europskoj uniji ponašaju se na neki drugi način i vidimo kao i to na kraju završi kod nas“, kaže Franković.

Čišćenje u staroj jezgri promatrali su i turisti kojima je ovo čudno, s obzirom na to da se Hrvatska hvali jednim od najčišćih mora.

„Nije lijepo to vidjeti, zaista, nadam se da će biti očišćeno čim prije“, kaže Eti iz Izraela.

Do blagdana sve čisto?

Gradske službe uvjeravaju kako će sve biti očišćeno do blagdana kako bi Dubrovnik opet vratio stari sjaj.

No ne bi trebalo zabrinjavati samo ono oku vidljivo i neugodno jer u Jadranskom moru i Mediteranu u ovom trenutku pluta 1455 tona plastike, ali one mikroskopske - oku nevidljive koju jedu ribe i ptice.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene