Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ocjenu ustavnosti

HNS o referendumu: "To nije smjer HNS-a, to je smjer Željke Markić i Živog zida"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati u Hrvatskom saboru je najavio da će HNS tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja u povodu referendumske inicijative o izmjenama izbornog sustava Građanske inicijative "Narod odlučuje".

"Poštujem pravo građana da se okupljaju u inicijative, no, žalosti me da u 21. stoljeću, u zemlji koja je odabrala moderan i proeuropski put, moramo razgovarati o inicijativama koje žele smanjivati prava žena i prava nacionalnih manjina. To nije smjer HNS-a, to je smjer Željke Markić i Živog zida koji su se ujedinili i uspjeli u ovoj referendumskoj inicijativi", napisao je Batinić u priopćenju.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

Najavio je da će HNS će tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" objavila je broj sakupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava te najavila da će ih za 10-ak dana predati u Hrvatski sabor.

Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa, rekao je predstavnik GI "Narod odlučuje" Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene