Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon incidenta na Poljudu

HNS I UEFA o borbi protiv pirotehnike: "Cilj je vratiti obitelji na stadione"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska policija još nema informacije o počiniteljima koji su bacali pirotehnička sredstva na derbiju Hajduk-Dinamo. Grad je osudio ponašanje huligana. Nema konkretnijih reakcija iz Hajduka.

Vatrogasac koji je na utakmici ozlijeđen oporavlja se, ali je pretrpio tešku ozljedu šake. Kolege su ga u ponedjeljak posjetile u splitskoj bolnici. Upravo o incidentima s opasnom pirotehnikom raspravlja se na konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza i UEFE u Opatiji.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Traje očevid Tragedija u Varaždinu: Utopio se muškarac na kupalištu Ilustracija Evakuirana crkva Čak 25 osoba završilo u bolnici nakon curenja plina tijekom mise u blizini Torina

Diljem Europe ultraši petardama, bakljama i drugim eksplozivnim sredstvima ugrožavaju gledatelje, sportaše i interventne službe. David Bohannan, predsjednik Komisije za sigurnost UEFA-e rekao je kako je 67 posto svih incidenata na stadionima u Europi, u domaćim i međunarodnim utakmicama izazvano pirotehnikom.

U Hrvatskoj su kazne za upotrebu pirotehnike velike. Do 20 tisuća kuna, 60 dana zatvora ili zabrana posjeta stadionima. Dubravko Perec iz MUP-a rekao je da je ukupno 2700 osoba predmet zaštite te mjere.

Najteži incident dogodio se u Zagrebu kada je zbog topovskog udara policajac izgubio vid. Posljednjih godinu dana u Splitu su ozlijeđena dva vatrogasca.

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Rijeka, rekao je kako su vatrogasci na prvoj liniji napada i da su poprilično ugrožena skupina i to na mjestu, na kojem ne bi trebali biti ugroženi. 

Krunoslav Kaurić, voditelj protueksplozijskog odjela PU PG upozorava da ne postoji pirotehničko sredstvo koje nije opasno.Točan broj ozlijeđenih gledatelja i sportaša na utakmicama - nije poznat. No, težina ozljeda jest. Doktor Grgo Martinović, specijalista traumatologije KBC Rijeka napominje da su načešće ozlijede ruke i lica, a na licu oči i uho.

Mnogi nisu svjesni opasnosti koju nosi upotreba pirotehnike pa je i dalje krijumčare na stadione. Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a ističe kako krijumčari pirotehnike pronalaze svakodnevno nove načine kako da unesu pirotehniku na stadione, te kako o tome razmjenjuju iskustva s drugim navijačima diljem Europe.

Prate to i nadležne službe pa se igra mačke i miša, ultraša i djelatnika policije i zaštitarskih službi diljem Europe nastavlja. Cilj je UEFE i HNS-a ukloniti sva opasna eksplozivna sredstva sa stadiona i na tribine vratiti obitelji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene