Ivan Vrdoljak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Ivan Vrdoljak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ako se utvrde nepravilnosti, odnosno lažiranje potpisa za raspisivanje referenduma, HNS je najavio da će tražiti i utvrđivanje kaznene odgovornosti.


''Pokažu li se točnim tvrdnje da su građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj lažirale potpise unošenjem OIB-a preminulih osoba, stranih državljana ili praktički kopirali liste sa prošlog referenduma o braku, Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati tražit će ne samo društvenu i političku odgovornost već i provjeravanje eventualne kaznene odgovornosti organizatora'', priopćili su iz HNS-a.

Dodaju da se, ako su utvrđene manipulacije, cilj referendumskih inicijativa može sažeti u jednu rečenicu – Manipuliranjem i krivotvorenjem potpisa htjeli su dokidati ljudska prava, i to prava manjina i prava žena.
''HNS vam to neće dopustiti!'' poručuju.

''Svi građani imaju demokratsko pravo okupljati se u inicijative, pozivati na referendume, prosvjedovati, ali to isto tako moraju raditi na iskren i častan način i želimo vjerovati, iako su nam stavovi dijametralno suprotni, da ove inicijative nisu na ovaj način zlorabile svoja građanska i demokratska prava.
U HNS-u s nestrpljenjem očekujemo rezultate prebrojavanja glasova i službene rezultate referendumskih inicijativa'', zaključuju u priopćenju.