Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

HND u svojoj objavi poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.


Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na uvrede kojima je bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum zasuo reporterku emisije Provjereno Nove TV. 

Vezani članci Ivan Čorkalo s anonimnim izvorom - 1 Dijagnoza: Beba vam neće preživjeti, ali mi vam nećemo pomoći. Činilo se kao jedno horor-iskustvo, ali javlja se sve više žena s potpuno istom pričom! Provjereno - Javljaju se i druge žene koje su kao trudnice prošle istu horor priču u riječkom KBC-u - 5 Stigao je odgovor riječkog KBC-a: ''Interna tijela KBC Rijeka za sada nisu uočila propust od strane liječnika''

Podsjetimo, Kerum je reporterku Emu Branicu brutalno izvrijeđao kada ga je nazvala želeći dobiti izjavu vezano za stečaj hotela Marjan. 

Objavu HND-a, u kojoj kolegici Branici daju punu podršku, prenosimo u cijelosti. 

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum jučer uputio reporterki emisije "Provjereno" Nove TV Emi Branici te kolegici daje punu podršku. HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je kolegicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

Kolegica Branica je, radeći na priči o stečaju hotela Marjan u Splitu, nazvala Keruma tražeći od njega izjavu, ali je umjesto nje uslijedila lavina prostačkih uvreda. Podsjećamo kako ovo nije prvi put da Željko Kerum nekažnjeno vrijeđa naše kolegice i kolege te upozoravamo da je riječ o još jednom u nizu verbalnih napada političara i javnih osoba na kolege, pri čemu su najčešća meta upravo novinarke.

Željka Keruma pak podsjećamo kako je posao novinarki i novinara postavljati pitanja i izvještavati o temama od javnog interesa, a njegovo je na njih odgovoriti te kako nas ovakvi i slični napadi neće zaustaviti u našem poslu.

HND podsjeća kako je prošle godine nakon seksističkih napada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na kolegice novinarke zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske pokrenuo akciju pod nazivom "Samo odgovorite na pitanje".

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a"