Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

HND u svojoj objavi poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.


Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na uvrede kojima je bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum zasuo reporterku emisije Provjereno Nove TV. 

Vezani članci Tomislav Ćorić - 1 Bivši ministar progovorio o pritiscima zbog projekta Krš-Pađene: "Ćorić shvaća hrvatski narod doista neukim i čak bedastim..." Ljudi u maskama, ilustracija Kada ćemo vidjeti i zagrliti, poljubiti one najdraže? Razdvojenost izluđuje, a život u korona neizvjesnosti ostavlja psihičke posljedice. No ima načina da si pomognemo

Podsjetimo, Kerum je reporterku Emu Branicu brutalno izvrijeđao kada ga je nazvala želeći dobiti izjavu vezano za stečaj hotela Marjan. 

Objavu HND-a, u kojoj kolegici Branici daju punu podršku, prenosimo u cijelosti. 

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je divljačkim uvredama koje je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum jučer uputio reporterki emisije "Provjereno" Nove TV Emi Branici te kolegici daje punu podršku. HND također poziva nadležne institucije da reagiraju na Kerumov verbalni napad, a na reagiranje poziva i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova jer je kolegicu vrijeđao i kao novinarku i kao ženu.

Kolegica Branica je, radeći na priči o stečaju hotela Marjan u Splitu, nazvala Keruma tražeći od njega izjavu, ali je umjesto nje uslijedila lavina prostačkih uvreda. Podsjećamo kako ovo nije prvi put da Željko Kerum nekažnjeno vrijeđa naše kolegice i kolege te upozoravamo da je riječ o još jednom u nizu verbalnih napada političara i javnih osoba na kolege, pri čemu su najčešća meta upravo novinarke.

Željka Keruma pak podsjećamo kako je posao novinarki i novinara postavljati pitanja i izvještavati o temama od javnog interesa, a njegovo je na njih odgovoriti te kako nas ovakvi i slični napadi neće zaustaviti u našem poslu.

HND podsjeća kako je prošle godine nakon seksističkih napada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na kolegice novinarke zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske pokrenuo akciju pod nazivom "Samo odgovorite na pitanje".

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a"