Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađivana novinarka

HND osudio pritiske na novinarku Danku Derifaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osudili su 'pokušaj osobne diskreditacije' novinarke Danke Derifaj nakon objave priloga pod naslovom 'Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića' u emisiji Nove TV Provjereno.

'Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj', upozorio je HND u današnjem priopćenju.

Pročitajte i ovo HND najavio prosvjed zbog Vladimira Matijanića HND NAJAVIO PROSVJED "Oprostite što smetam, ne mogu disati" - Građani izlaze na ulice: ''Vlada želi zataškati slučaj Vladimira Matijanića'' Novinar, ilustracija OŠTRE OSUDE Novinara vrijeđali i prijetili mu smrću: Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo DORH na reakciju

Provjereno u Jastrebarskom: Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića

'Javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao da radi s tom istom vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna, a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića. Ništa od toga nije zakonski zabranjeno, ali zbog mogućeg sukoba interesa svakako opravdano izaziva interes novinara i javnosti', ističu u priopćenju.

Danka Derifaj rekla nam je kako je potražila podršku kolega jer je htjela javno poslati poruku da se to ne smije raditi. Naime, kako je objasnila, novinari se svakodnevno susreću s pritiscima s raznih strana, a to je, smatra novinarka Nove TV, neprihvatljivo.

Danka Derifaj je i ranije bila izložena pritiscima osoba koje je tijekom rada istraživala i na čije sumnjive poslove je upozoravala, a to je uključivalo i prijetnje smrću. Višestruko je nagrađivana za istraživačko novinarstvo i izvještavanje o ekologiji.

Pritisci poput ovog nemaju utjecaj na njezin nastavak istraživanja tema s kojima javnost treba biti upoznata.

Ujedno HND i Zbor istraživačkih novinara upozorili su na 'sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim pritiscima'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene