Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uhićenja dioničara

HNB prati situaciju, Karlovačka banka uvjerava: Depoziti su sigurni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjih uhićenja dioničara Karlovačke banke zbog navodnih malverzacija, HNB je objavio kako prati situaciju, a iz same KABA-e tvrde da sigurnost depozita u banci nije ugrožena.

Hrvatska narodna banka (HNB) upoznata je s akcijom DORH-a i USKOK-a koja obuhvaća neke dioničare i bivše članove Uprave Karlovačke banke d.d. u istrazi u vezi s počinjenjem više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i udruživanja u zajedničko djelovanje osumnjičenih za nanošenje štete za banku u iznosu od oko 38 milijuna kuna, priopćeno je danas iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko pola milijarde kuna DAB spreman za isplatu obeštećenja za osigurane depozite Centar banke Slika nije dostupna Nakon tri mjeseca pritvora Afera Karlovačka banka: Marija Šola i sinovi pušteni iz Remetinca!

>> Sprema se uhićenje Sandija Šole, policija već uhitila njegovu majku

"Hrvatska narodna banka prati razvoj događaja vezanih za istragu, komunicira s DORH-om i Upravom Karlovačke banke d.d. Prema tim saznanjima, spomenuta akcija odnosi se na zbivanja koja nemaju neposrednog utjecaja na iskazano knjigovodstveno stanje Karlovačke banke d.d. kao ni na sustav korporativnog upravljanja u banci", navodi se u priopćenju.

O daljnjim zbivanjima, koja bi se eventualno ticala nadležnosti središnje banke, HNB će, po potrebi, informirati javnost, zaključuje se u priopćenju.

'Sigurnost depozita nije ugrožena'

Povodom istrage i današnjih uhićenja oglasila se i sama Karlovačka banka, u kojoj tvrde da nemaju informacija o kakvim se istražnim postupcima i kojim osobama radi. No, u pisanom odgovoru Hini, u kojemu je za sutra najavljena i konferencija za novinare, Karlovačka banka je istaknula da sigurnost depozita uloženih u tu banku ničim nije ugrožena.

"Glede istražnih postupaka Karlovačka banka, kao i sve ostale banke i druge financijske institucije, sukladno zakonskim obvezama, daje istražnim organima zatražene informacije", piše u priopćenju. Navode i da nemaju informacije o navodnim uhićenjima njihovih vlasnika i članova uprave zbog čega takve tvrdnje ne mogu komentirati.

Ističu da je u rujnu prošle godine vođenje Karlovačke banke preuzela nova uprava, kao i da se priprema redovnu godišnju skupštinu dioničara na kojoj će se predložiti donošenje odluka kojima će se dodatno pojačati kapital i stabilnost Banke, a koje će pojačati njihovu poziciju na tržištu i uspješnost poslovanja.

Osobe koje su danas lišene slobode, pod navodnom sumnjom da su oštetili Karlovačku banku, preuzele su nadzor i upravljanje nad tom bankom kroz postupak dokapitalizacije 2006. godine. Tada je šest ulagača uplatilo ukupno 93,7 milijuna kuna, čime je temeljni kapital banke narastao sa 72,5 na 135 milijuna kuna, dok je ukupni kapital banke porastao na više od 182 milijuna kuna.

Među šestoricom ulagača koji su postali dioničari bili su Marija Šola i njezina braća Marijan i Mate Šarić, a kasnije je, na dramatičnoj Glavnoj skupštini došlo do preuzimanja. Dotadašnju predsjednicu uprave Sandu Cvitešić zamijenio je Sandi Šola, sin Marije i nećak Marijana i Mate. Marijan Šarić vlasnik je Europatradea, zastupnika Samsunga za Hrvatsku, a Mate Šarić PromMata, zastupnika JVC-a za Hrvatsku.

Među ostalim ulagačima bili su tenisač Goran Ivanišević, nogometaš Dario Šimić, bivši košarkaš Ivica Žurić, i Pramot Bathea, nuklearni fizičar iz Indije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene