Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elementarna enpogoda

Hladnoća poharala vinograde, repu i voćke! Šteta 152 mil. kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstva ne mogu na teren popisivati štetu jer ministar Jakovina nije donio pravilnik, izjavio je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak

Zbog mraza i niskih temperatura, proglašeno je stanje elementarne nepogode u Osječko-baranjskoj županiji. Šteta se procjenjuje na gotovo 152 milijuna kuna, a ta će brojka, strahuje se, u konačnici biti i veća.Stradali su šećerna repa, vinogradi i voćke, i to i do čak 100 posto.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Okupljanje inicijative Mihaela Berak Pet mjeseci kasnije: Inicijativa traži ostavke zbog 'šutnje' u slučaju ubojstva osječke studentice

Najviše su pogođene voćke. Mraz i hladnoća početkom proteklog tjedna, kada živa u termometru nije prelazila 9 stupnjeva, poharali su 6767 hektara površine. 'Štetu je prijavilo 39 jedinica lokalne smaouprave, samo tri nisu', priopćio je župan Vladimir Šišljagić koji je jutros proglasio 'još jednu elementarnu nepogodu'.

>> Seljaci: Mi imamo tri elementarne nepogode: sušu, mraz i ministra Jakovinu

Lokalna povjerenstva za procjenu štete imaju rok od 60 dana da dostave točne podatke o posljedicama nepogode. No, taj rok im neće, kažu u županiji, biti lako ispoštovati, a za to krive resornog ministra Tihomira Jakovinu. 'Bez obzira što im od danas teče rok za podnošenje izvještaja županijskom povjerenstvu, oni neće moći izaći na teren i popisivati štetu jer naš ministar i državno povjerenstvo nisu propisali pravila igre za ovu godinu', istaknuo je dožupan Željko Kraljičak.

Ministarstvo, pojasnio je, nije odredilo visinu prinosa po pojedinoj proizvodnji te cijenu. 'Ako naši proizvođači ministra poljoprivrede nazivaju elementarnom nepogodom, onda vjerujem da je to zato što nije ponudio ništa novo. Već je četiri mjeseca u fotelji ministra, a nije izašao ni sa strategijama, ni s programima', izjavio je Kraljičak. Porast cijena hrane zbog velikih šteta dožupan ipak ne očekuje. Ističe kako je Hrvatska potrebe svog tržišta zadovoljila s manje od 30 posto vlastite proizvodnje,a ostalo je 'pokriveno' uvozom.

'Ako uvoznici ne budu bahati, vjerujem da beće ići u tom smjeru da ostavre ekstra profit na teret siromašnog stanovništva', kazao je. Apelirao je na sve koji odlučuju o sudbini proizvođača, od onih zaduženih za reprograme kredita do Porezne uprave, da uvaže odluku o proglašenju elementarne nepogode i tešku situaciju u kojoj su se poljoprivrednici u Slavoniji i Baranji zatekli.

'Suša iz 2011. godine samo se nastavila, na pšenici su 20 do 30 posto štete i na rubu smo proglašavanja nepogode i iz tog razloga. Ova godina može biti jedna od najlošijih za poljoprivrednu proizvodnju', strahuje Kraljičak. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene