Hitna pomoć Metković, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Hitna pomoć Metković, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora je zatražila službeno tumačenje DORH-a i Ministarstva zdravstva o objavi mišljenja izvanrednog stručnog nadzora nad tragičnim slučajem iz Metkovića.


Piropćenje Hrvatske liječničke komore prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Luka Ploče Za sve su krive banane: Dubrovačka policija prekinula narkolanac na Neretvi, zaplijenili oko 100 kilograma kokaina Arhiva, prosvjed u Metkoviću održan prosvjed potpore Kseniji Kaleb održan u siječnju 2019. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 3 Smrt malenog Gabrijela: Dvije godine nakon tragedije podignuta optužnica, majka kroz suze - "Meni ništa od ovoga nije lakše. Svaki dan mi je sve teže i teže što moga djeteta nema"

''Hrvatska liječnička komora danas je zatražila službeno tumačenje i mišljenje Državnog odvjetništva i Ministarstva zdravstva o dopustivosti javne objave „Stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore“, dokumenta koji je rezultat provedenog izvanrednog stručnog nadzora nad zdravstvenim zbrinjavanjem tragično preminulog dječaka G.B. iz Metkovića.

Isti takav zahtjev, zbog složenosti ovog slučaja, HLK uputila je i prema Agenciji za zaštitu osobnih podataka te Pučkom pravobranitelju. Naime, stručna mišljenja HLK-a sadrže detaljne informacije o bolesti i postupcima liječenja pacijenta, kao i cijeli niz osobnih podataka pojedinaca. Stoga se takva mišljenja ne objavljuju.

Međutim, u medije su već plasirani dijelovi stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore, a pri tome je veliki dio tih podataka netočan ili nepotpun što nanosi štetu kako obitelji preminulog djeteta tako i svim uključenim liječnicima. S obzirom na veliki interes medija, javnosti i građana Metkovića za objavom ovog dokumenta i na osjetljivost podataka koji su u njemu, nužno je službeno tumačenje nadležnih institucija o dopustivosti javne objave ovog dokumenta. Jedino odgovornim i izuzetno opreznim postupanjem s dokumentima koji sadrže ovako osjetljive osobne podatke moguće je zaštiti kako interese obitelji pacijenta, tako i interese liječnika.

Komisija utvrdila propuste u stručnom radu troje liječnika

„HLK pripremila je objektivno, detaljno, stručno mišljenje iza kojeg čvrsto stojimo. Očekujemo od državnih institucija, nadležnih za tumačenje zakonitosti korištenja i objavljivanja podataka u ovako osjetljivom slučaju, da daju službeni stav o pravu javnosti da sazna sadržaj Stručnog mišljenja. Također, očekujemo jasnu uputu od navedenih institucija suglasnost kojih pojedinaca je nužan preduvjet eventualne objave ovih podataka“, ističe dr.sc. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika HLK-a.

Komisija za stručni nadzor HLK-a, sastavljena od 5 specijalista pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine, u stručnom je mišljenju utvrdila propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika.

Stručno mišljenje doneseno je na temelju svih podataka prikupljenih iz cjelokupne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Podsjećamo da HLK ima nadležnost nadzirati isključivo stručni rad liječnika u pružanju zdravstvene zaštite i da nije nadležna nadzirati rad ostalih zdravstvenih djelatnika'', stoji u priopćenju HLK-a.