Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvoje Hitrec:

'Blasfemija je iz proračuna obnavljati spomenik četnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tribina Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) večeras je bila održana na temu 'Pokušaji rehabilitacije četništva u Hrvatskoj'.

Na tribini održanoj u Zagrebu govorili su predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec, povjesničar Zdravko Dizdar, ravnatelj Hrvatskoga informativnog centra Ante Beljo, u ime Udruge prognanih iz Priboja Igor Ivašković, a pročitano je i pismo Jadranke Matašin iz Udruge prognanih iz Boričevca. Hitrec je rekao kako je četništvo nakon stvaranja Kraljevine SHS utemeljeno kao pričuva koja se aktivira po potrebi, te kako je već nakon formiranja Banovine Hrvatske počelo izazivati nerede kako bi iz njezina sastava izdvojilo dijelove teritorija. 'Kasnije u NDH genocidom nad Muslimanima i Hrvatima pokušali su zaokružiti teritorij,' rekao je.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3

Podsjetio je kako se u vrijeme bivše Jugoslavije, 27. srpnja slavio Dan ustanka u Hrvatskoj (istoga dana i u BiH) te ocijenio kako su povijesni dokazi o događajima iz 1941. nedvojbeno pokazali da se 'nije radio ni o kakvom antifašističkom ustanku, pa je u suvremenoj hrvatskoj državi Dan antifašističke borbe premješten na 22. lipnja'. Hitrec je ocijenio kako je 'teška i sramna blasfemija novcima državnoga proračuna obnavljati u Srbu spomenik četničkim zločinima'. Napomenuo je da je odluka o podizanju spomenika donesena 2009. a financirat će ga Ministarstvo kulture. Dizdar je, govoreći o povijesnom razvoju četništva, rekao kako su u organizaciji tog pokreta uz jugoslavenska državna tijela sudjelovale gotovo sve srpske ustanove kao i Srpska pravoslavna crkva. Ocijenio je kako su metode, način i pobuna te mjesta te pobune gotovo bile istovjetne 1941. i 1991. godine. 'Njihov cilj je bilo stvaranje velike Srbije,' rekao je.

Po Beljinim riječima svrha četničke pobune bila je fizički očistiti prostor od Hrvata. 'Zato i jesu uništeni Hrvati na području Lapca i Srba, a iz svojih sela protjerani su mještani Boričevca i Priboja,' rekao je. Ivašković smatra kako u današnjoj Hrvatskoj ne postoji politička volja da se prognanim Pribojanima vrati njihova zemlja kako bi se a on mogli vratiti u svoje mjesto. Jadranka Matašin smatra da je obnova spomenika u Srbu novi zločin te ocijenila kako se tako šalje poruka da je zločin dopušten.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene