Ministar zdravstva predstavio je Hitnu helikoptersku medicinsku službu. Povezat će se otoci, skratiti gužve, a svi se nadaju da je rješenje cjelogodišnje, a ne samo privremeno.

Galerija


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je ustroj Hitne helikopterske medicinske službe prioritet hrvatskog zdravstvenog sustava, kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite svima. Na helidromu pokraj dubrovačke bolnice nazočio je pokaznoj vježbi povodom uspostavljanja te službe u ljetnoj sezoni.

Vezani članci Vili Beroš o slučaju u Rijeci Nakon priloga u Provjerenom o šokantnom slučaju u KBC-u Rijeka oglasio se ministar Beroš: "Nije mi jasno zašto je došlo do ovakvog događaja, istražit ćemo" Klinička bolnica Dubrava - 1 Stručnjaci o zdravstvenom sustavu: "Sustav je relativno dobro prebrodio COVID krizu, ali potrebne su jasne reforme"

„Studija je točno odredila koliko bi nam helikopterskih baza trebalo, kako bismo pokrili Hrvatsku. Sama nabava i isporuka helikoptera potraje dvije do tri godine ili više. Ali je jasno da nam ovakav model treba, a uobičajen je u EU. Ne možemo dozvoliti da EU ima nešto što mi nemamo“, naglasio je Beroš.

Podsjetio je kako od početka mandata govori o potrebi ustroja hitne helikopterske medicinske službe u čitavoj državi i cjelokupnom vremenu. „Tim u Zračnoj luci Dubrovnik je jedan od sedamnaest timova mladih, obrazovanih i kvalitetnih ljudi raspoređenih na frekventnim prometnicama koji iznimno pomažu u sezoni. To daje dodatan osjećaj sigurnosti turistima, ali i građanima“, ustvrdio je Beroš.

Napomenuo je kako novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost izvanbolničke specijalističke skrbi, što je posebno bitno za dalmatinske otoke. Dodao je da je nelogično da svaki dan pacijenti s otoka moraju putovati u velike centre, te da više smisla ima da jednom tjedno specijalist dolazi na otok.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako važnost službe pokazuje podatak o prosječnih 160 intervencija godišnje. „S ovom smo službom puno brži i spašavamo ljudske živote koji su nam najdragocjeniji. Zato je ovo važan segment zdravstvene zaštite na našem području, jer ispunjamo našu obvezu o 'zlatnom satu'. Služba nam je potrebna tijekom cijele godine i drago mi je što tu ideju podržava i ministar Beroš“, izjavio je Dobroslavić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić istaknuo je kako je županija geografski izdužena, dislocirana i s puno otoka pa je ova služba od velikog značaja. „Krajnje točke županije su udaljene skoro 200 kilometara, daleko od bolnica u Dubrovniku ili Splitu. Helikopter je presudan za spašavanje života u hitnim slučajevima“, rekao je Lulić i dodao da se nada cjelogodišnjoj službi.

Sporazum o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza Dubrovačko-neretvanska županija potpisala je s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva za razdoblje od 19. lipnja do 15. rujna 2020. godine. Sporazum obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području županije.

Time je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Program se provodi petu godinu zaredom.